Ministerul Agriculturii în mâna Partidului Conservator, avantaj pentru afacerile lui Dan Voiculescu

Publicat: 01 05. 2012, 12:25

Preluarea de către Partidul Conservator a Ministerului Agriculturii în Guvernul Ponta reprezintă o ţintă vitală pentru afacerile lui Dan Voiculescu. Miza depăşeşte 60 de milioane de euro şi în plus conservatorul Voiculescu ar putea scăpa de dosarul ICA. Nu ar fi prima dată când Grivco ar avea de profitat. Firma a obţinut profituri uriaşe din contractele de energie încheiate cu statul pe când Codruţ Şereş era ministrul Economiei.

În octombrie 2008, Ministerul Agriculturii  a cerut daune de la Dan Vociulescu în procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare. Suma este una colosală: 60 de milioane de euro. Bani pe care dacă Daniel Constantin, în calitate de ministru al Agriculturii, i-ar cere şefului său, Voiculescu ar ieşi basma curată din dosarul ICA.

Mogulul este acuzat că s-a folosit de funcţia sa politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare la un preţ cu mult sub cel real.

Şi de parcă n-ar fi fost de ajuns, numirea lui Constantin la Agricultură l-ar ajuta pe Dan Voiculescu şi în afacerile pe care firma sa Grivco le desfăşoară. Şi asta pentru că majoritatea afacerilor sunt în agricultură.

Potrivit unor surse din minister, citate de evenimentul zilei, SC Logicons SA care se ocupă de proiect ar putea deveni cea mai căutată  firma de consultanţă de doritorii de finanţări europene dacă Partidul Conservator va prelua portofoliului Agriculturii.

În cazul ICA, 3,6 hectare de teren de pe malul Lacului Băneasa au intrat în proprietatea Grivco la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real. Asta după ce ICA, societate din subordinea Ministerului Agriculturii a înfiinţat un SRL, SC Bioprod, condus de Gheorghe Mencinicopschi, un apropiat al  lui Voiculescu. În câţiva ani, tot terenul din Băneasa a ajuns pe mâinile lui Dan Voiculescu, pentru aproape 4 miliarde de lei vechi. Procurorii spun că Grivco nu avea dreptul să se înscrie la licitaţie deoarece avea 5 miliarde de lei vechi datorii restante la bugetul statului, mai mari decât preţul plătit pe acţiuni.