În ciuda promisiunilor publice privind reducerea cheltuielilor statului, aproape toate ministerele au crescut cheltuielile anul trecut. La rectificarea bugetară, 13 din 18 ministere au cerut bani în plus.
O analiză Digi24 arată că anul trecut aproape toate ministerele au cheltuit mai mulți bani pe funcționare și personal, deși promisiunile publice ale Guvernului au fost că vor strânge cureaua.
Așa se face că la rectificarea bugetară 13 din 18 ministere au cerut mai mulți bani.
În top e Ministerul de Interne, care a cerut aproape 7 miliarde de lei în plus, cea mai mare parte destinată cheltuielilor de personal.
Urmează Ministerul Educației, care a primit încă 5,4 miliarde de lei tot pentru cheltuieli de personal, și Ministerul Apărării, care a cerut aproape 3,5 miliarde de lei în plus pentru plata salariilor, în timp ce cheltuielile pentru bunuri și servicii au fost reduse cu 500 de milioane de lei.
Au mai primit bani în plus Ministerul Justiției (223 milioane de lei pentru bunuri și servicii, 20 de milioane pentru personal) și Ministerul Afacerilor Externe (91 milioane lei pentru bunuri și servicii și 83 milioane lei pentru personal).
Dincolo de cheltuielile de personal, mai multe ministere au dat mai mulți bani și pentru funcționare – mobilier nou, mașini, servicii logistice.
Situația se repetă și anul acesta, așa că premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că trimite Corpul de Control la toate ministerele și instituțiile subordonate pentru a verifica dacă măsurile de reorganizare și debirocratizare chiar sunt implementate.
Tanczos Barna (UDMR), ministrul Finanțelor, a declarat pentru B1 TV că un proces de reducere a cheltuielilor a început, dar încă nu s-a făcut suficient.
„La ministere, pe funcționare cu siguranță e loc de mai bine – și acolo am început deja reducerea cheltuielilor – și cheltuielile de personal care apasă pe bugetul pe 2025, din cauza majorărilor salariale aprobate în 2024. De acest lucru nu putem scăpa. E motivul pentru care pentru 2025 au fost înghețate salariile, pentru că am intrat într-o spirală nesustenabilă în ce privește creșterile constante ale cheltuielilor de personal”, a mai declarat Tanczos Barna.