Mihail Neamțu, prim-vicepreședinte PMP, a ironizat discursul susținut de președintele Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Unirii Principatelor și a reclamat nivelul politicienilor de la putere. „Hai să comparăm, dacă vreți, reforma din educație cu ceea ce avem astăzi, anume doi plagiatori, sau doi oameni care își ascund tezele de doctorat, la vârful Guvernului, mă refer la premierul Ciucă și la domnul Bode”, a declarat politicianul conservator, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Întrebat cum comentează momentele de marți de la Iași și București, Mihail Neamțu a afirmat: „Nu îmi place să văd, sincer să fiu, într-o zi de sărbătoare, huiduieli absolut nejustificate – dacă tot ești patriot, măcar în ziua asta poți să te abții de la asemenea comportamente. În același timp, e jenant să vezi un viitor premier care citește și face greșeli și atunci când citește. În orice caz, discursurile au fost fade”.
„Fără să fiu neapărat un tip care să cadă în tropul romantic al lui Eminescu din «Epigonii» și să spun că nu mai suntem deloc ce-am fost, este evident că trebuie să compar. Da, trebuie să comparăm isprăvile lui Cuza cu isprăvile domnului Klaus Iohannis, chiar mă bucur că domnia sa ne invită să facem aceste comparații. Hai să comparăm, dacă vreți, reforma din educație cu ceea ce avem astăzi, anume doi plagiatori, sau doi oameni care își ascund tezele de doctorat, la vârful Guvernului, mă refer la premierul Ciucă și la domnul Bode”, a adăugat prim-vicepreședintele PMP.
„Comparați, dacă se poate, studiile lui Kogălniceanu cu studiile actualului secretar general PNL. Comparați, vă rog, felul dezarticulat în care exprimă foarte mulți politicieni astăzi cu lecțiile de oratorie la scenă deschisă pe care le ținea întreaga generație a pașoptiștilor. E adevărat, erau oameni care nu făcuseră școala pe scurtătură, ci o făcuseră și la timp, spre deosebire de domnul Ciolacu, care cred că și-a terminat parcă Bacalaureatul la 31 de ani”, a continuat el.
„Eu cred că Kogălniceanu, care l-a audiat pe Leopold von Ranke și care era familiarizat cu teoriile romantismului german de secol XIX, nu și-a făcut Bacalaureatul la fără frecvență și nu cred, de asemenea, că putem compara geniul lui Titu Maiorescu, care la 16 ani citea în latină și în greacă izvoarele istoriei europene, cu cei care astăzi vor să facă, a nu știu câta oară, reformă în învățământ”, a afirmat Mihail Neamțu.
„Avem un Cuza, care a făcut reforma, în primul rând, a educației, reforma, apoi, și putem spune secularizarea averilor mănăstirești, avem Codul civil pe care ni l-a dat Cuza, avem celelalte transfomări instituționale, inclusiv apariția Universității din Iași în 1860 și, apoi, avem Universitatea de la București. Și ce avem, pe de altă parte? Un Klaus Iohannis care de ce ne-a eliberat? De PSD, nu? Asta a fost promisiunea lui, bucurați-vă de această eliberare!”, a mai spus Neamțu.