Mihai Tudose: Noi nu avem impozit unic, ci haos total / Calea cea mai dreaptă e impozitul progresiv pe venituri / Dacă partenerii noștri din PNL ar fi de acord, am rezolva problema instant (VIDEO)

Mihai Tudose: Noi nu avem impozit unic, ci haos total / Calea cea mai dreaptă e impozitul progresiv pe venituri / Dacă partenerii noștri din PNL ar fi de acord, am rezolva problema instant (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Calea cea mai simplă și mai dreaptă e impozitul progresiv pe venituri”, a declarat Mihai Tudose, vicepreședinte PSD, punctând că acum noi nu mai avem cotă unică de impozitare, ci „un haos total” și că niciun bugetar nu ar trebui să aibă salariul mai mare decât al președintelui țării.

„Dacă partenerii noștri ar accepta această paradigmă, am rezolva problema instant”, a precizat Tudose.

Întrebat de ce crede că PNL nu e de acord, el a răspuns: „Nu știu, consideră că nu e foarte liberală măsura. Numai că cam toată Europa cu guverne liberale are acest sistem de impozitare. Nici măcar nu e neapărat un sistem social-democrat, de stânga”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.

Tudose: Niciun bugetar nu trebuie să aibă salariul mai mare decât al președintelui țării

„Noi nu mai avem de mult în România impozit unic, e un haos total, e un impozit pe venitul minim, un impozit pe salariu, un impozit pe profit etc. Între 10%, 16% impozitul profit, 0% la anumite activități, astea ar trebui aranjate cap-coadă, frumos, cu impact pe zona care câștigă mai mult, protejăm clasa de jos și clasa medie chiar și, într-adevăr, în ce privește venitul dublu, adică pensie de la stat și salariu de la stat, o supraimpozitare graduală. Aceasta este propunerea PSD, cum a spus și dl președinte Ciolacu. Înțeleg că partenerii se mai gândesc.

Trebuie făcute niște simulări, să vedem ce avem, ce facem și unde ieșim.

În legea salarizării scrie foarte clar că cel mai bine plătit bugetar e președintele României. Așa scrie în lege. Între timp, lucrurile au cam luat-o razna și atunci haideți să le reglăm. Și salariul președintelui este mic, într-adevăr, pentru un președinte, dar atât timp cât în lege scrie acest lucru și președintele are 20.000 de lei, e complicat să spui că tu ești un bugetar mai deștept și mai bine plătit decât omul ales de toată România”, a declarat Mihai Tudose.

Întrebat dacă acest lucru va fi aplicat și în mediul privat, în condițiile în care unii specialiști avertizează că o astfel de măsură ar fi enconstituțională aplicată doar în sectorul public, Tudose a răspuns: „Nu sunt specialist în drept constituțional. Trebuie să venim cu niște propuneri, le analizăm și vedem care dintre ele e fezabilă, care e aplicabilă prin OUG, care prin lege etc.. Nu comentez ce se aude pe surse, lăsați-ne să vedem care e varianta cu care intrăm în discuție”.

Tudose: Calea cea mai simplă și mai dreaptă e impozitul progresiv pe venituri

La remarca jurnalistei că printre bugetarii care au salariul mai mare decât al președintelui se numără șefi din ANRE sau Curtea de Conturi, acesta a punctat: „Organismele de reglementare și control au o legislație specială, fiind aliniate cumva la o legislație europeană, cu niște impuneri. Repet, calea cea mai simplă și mai dreaptă e impozitul progresiv pe venituri. Punct! Și atunci toată lumea se aliniază la aceeași logică și toată lumea e la fel de mulțumită sau nemulțumită în anumite cazuri”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`