Mihai Șora, demers spectaculos. Filosoful deschide programul "Adoptă un pesedist", pentru eliberarea lor din gândirea televiziunilor manipulatoare

Mihai Șora, demers spectaculos. Filosoful deschide programul "Adoptă un pesedist", pentru eliberarea lor din gândirea televiziunilor manipulatoare

Filosoful Mihai Şora are un demers spectaculos, propunând iniţierea programului „Adoptă un pesedist”, prin care persoanele cu mintea limpede să-i ajute pe cei care fac parte din publicul ţintă al televiziunilor manipulatoare să se elibereze din „gândirea captivă”.

„Dragi prieteni, într-o vreme, mă gândeam că ar fi bine să deschidem programul „Adoptă un pesedist!“
Dacă fiecare om cu mintea limpede le explică altora ce înseamnă gândirea c a p t i v ă, cum poți fi prins în mrejele unor televiziuni manipulatoare, atunci cercul oamenilor liberi s-ar lărgi, fără îndoială, iar fisurile dintre generații s-ar umple cu un alt conținut decât cel al refuzului, al detestării sau invectivelor reciproce. Uneori, nici nu trebuie să mergi prea departe: ajunge să stai de vorbă cu părinții sau cu bunicii… Am întâlnit mulți tineri care trăiesc aceeași dramă; îmi povestesc cum, atunci când părinții locuiesc la ei pentru câteva zile, făcând o pauză de televizor și jucându-se cu nepoții, având, așadar, dispoziția mentală de a asculta și argumentele rațiunii, viziunea lor (de oameni trecuți prin toate greutățile vieții, marcați de comunism precum sclavii, odinioară, de fierul încins), ei bine, viziunea acesta se schimbă, modelul lor existențial (și de politician) suferă „restructurări“ (câteodată de-a dreptul radicale).
Firește, „Adoptă un pesedist!“ este un program laborios, care solicită nu doar abilități intelectuale, ci și o anumită deschidere, un fel de înțelegere generoasă, binevoitoare, a celui din fața ta, deși – în mod evident – nu-i împărtășești opiniile. Recunosc: ia mult timp să ajungi la acest echilibru al înțelegerii celuilalt, iar unii dintre noi (poate chiar majoritatea) suntem grăbiți și agitați (ori nu mai avem multe zile de trăit). Dar nu mi se pare nerealist, nici imposibil.
În fotografia alăturată puteți vedea părinți însoțiți de copiii dumnealor la protestul mut și clarvăzător din Sibiu. S-au strâns nenumărate imagini frumoase de-a lungul ultimelor luni. Despre acești tineri extraordinari s-au spus vorbe la fel de frumoase. Au fost, însă, și cuvinte grele, nedrepte și urâte. Nu doresc să insist asupra lor, căci ele sunt, adeseori, sub demnitatea umană (ca această enormitate: „Mineriada din 1990 a devenit Tineriada, iar minerii de atunci sunt ONG’iștii de azi“ [sic!]).
Aș vrea, în schimb, să le spun celor care nu au obosit să iasă în stradă, care și-au păstrat încrederea în ei înșiși, în semenii lor: nicio vorbă rea, calomnioasă, nedreaptă nu poate atinge puritatea și claritatea protestului vostru!
Vor spune că sunteți „mercenari“, că sunteți „vânduți“, că „multinaționale“, că „Soros“ și „sexomarxiști“ (dacă sunteți tineri), că „Ana Pauker“ și „senili“ (dacă aveți 101 ani), că faceți jocurile lui „X“ sau lui „Y“ (de care poate nici n-ați auzit vreodată), că „SRI“, că „USA“, că „UE“, că marțienii și zoroastrienii…
Dar nimic, niciodată, nu poate atinge puritatea și claritatea protestului vostru. Al nostru”, a scris sâmbătă Mihai Şora, pe pagina sa de Facebook.

Filosoful îşi însoţeşte postarea cu o fotografie de la protestele mute din Sibiu organizate în faţa sediului PSD.

(Foto: Rareş Helici / Vă vedem din Sibiu / Facebook)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie