Mihai Lupu, membru al USR Iași și totodată membru în Biroul Județean, a vorbit în direct pe B1 TV, luni seară, despre situația de la Iași, unde susține că, „începând din 2017, „s-a constituit un grup în jurul doamnei Cosette Chichirău, care a preluat conducerea partidului și, de atunci, singurii promovați sunt oamenii din acest grup”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, la „Bună, România!”, ce se petrece în aceste zile în USR cu listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, Mihai Lupu a răspuns: „Eu nu pot să mă pronunț asupra felului în care au fost desfășurate alegerile interne în celelalte județe. În schimb, la Iași, începând din 2017, s-a constituit un grup în jurul doamnei Cosette Chichirău, care a preluat conducerea partidului și, de atunci, singurii promovați sunt oamenii din acest grup. Din acest grup, participanții, în majoritate foști angajați de cabinet parlamentar, mă refer la Filip Hăvârneanu, la Mihail Bogdan, pe urmă la prietenii lor din cele două birouri, Biroul Județean și Biroul Local, au folosit aceste poziții pentru a ocupa locuri eligibile pe listele parlamentare și pe listele din alegerile locale”.
El susține că situația de la locale s-a repetat „și la alegerile interne pentru poziția de parlamentar. În sensul că același grup constituit din rude, constituit din prieteni, s-au votat drept delegați pe listă, astfel încât pe lista delegaților au ajuns vreo patru, cinci rude de ale doamnei Chichirău, au ajuns vreo trei rude de ale domnului Hăvârneanu. Pozițiile pe listă au fost foarte previzibile – adică doamna Chichirău pe prima poziție, domnul Hăvârneanu pe a doua poziție și continuând cu oamenii lor, Mihail Bogdan de exemplu, alt angajat al doamnei Chichirău pe birou parlamentar, și au ajuns pe listă cu votul rudelor și ale prietenilor, determinați și de îndepărtarea celorlalți membri pe de o parte și pe de altă parte de interdicția de a contacta membrii, de un monopol asupra relației cu membrii”.
Întrebat dacă plângerile au fost înaintate și conducerii centrale, Mihai Lupu a explicat: „Sigur. Începând din 2018, conducerea centrală a partidului a fost avertizată asupra tuturor abuzurilor care se săvârșesc în organizația județeană Iași, asupra folosirii funcției de extindere, de exemplu, sau a funcției din partid pentru a ocupa în continuare poziții și asupra unui monopol a membrilor, a relației cu membrii, ceea ce este total nedemocratic. Într-un partid, membrii ar trebui să discute între ei, membrii ar trebui să se cunoască. Au ajuns până acolo încât au secretizat hotărârile Biroului Local pentru a masca înscrierea în partid a neamurilor și a prietenilor apropiați”.
Întrebat cum a reacționat conducerea USR, el a afirmat: „Conducerea n-a răspuns la toate sesizările noastre. Noi, partidul transparenței, ar trebui să avem niște mijloace, niște căi de comunicare foarte facile, dar se pare că aceste căi s-au blocat”.