Mihai Ghigiu, despre referendumul lui Nicușor Dan: “În Consiliul General, PSD va vota pentru acest referendum/ Guvernul nu va da OUG” (VIDEO)

Publicat: 17 10. 2024, 21:54
Actualizat: 17 10. 2024, 22:00
Sursa foto: Facebook / @Mihai Alexandru Ghigiu

Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, a fost prezent în emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, unde a discutat despre referendumul lui Nicușor Dan.

„PSD-ul nu se va opune, din contră, în Consiliul General va vota pentru acest referendum”

Mihai Ghigiu a declarat că PSD va vota în Consiliul General pentru organizarea referendumului propus de Primarul General Nicușor Dan. El a subliniat că Guvernul nu va emite o ordonanță de urgență, însă dacă un proiect de lege ajunge în Parlament, se va analiza situația la acel moment.

Ghigiu a fost întrebat dacă ar trebui sau nu să aibă loc referendumul: “Să aibă loc, bineînțeles”.

„Dar cum?”, a întrebat moderatorul emisiunii.

“Asta este decizia Primăriei Generale a Capitalei, cum va avea loc referendumul. PSD-ul nu se va opune, din contră, în Consiliul General va vota pentru acest referendum”, a precizat Mihai Ghigiu.

„Dar fără o lege care să fie modificată, nu se poate”, a continuat moderatorul emisiunii Actualitatea.

„Nicușor Dan trebuia să se gândească și la posibilitățile legale”

„Cred că în momentul în care domnul Primar General s-a gândit că vrea să facă acest referendum, trebuia să se gândească și la posibilitățile legale. Eu l-am văzut zilele trecute cu legea în mână, deci bănuiesc că știe foarte bine legislația, în momentul în care vine cu o astfel de propunere, plus, să nu uităm, că suntem cu mai puțin sau cu o lună înainte de alegeri. Dacă venea cu o astfel de propunere, spre exemplu, în august, când au avut loc o serie de modificări la legislația electorală, vă garantez că nimeni n-ar fi fost împotrivă, dar, totuși, chiar cu o lună înainte de alegeri, să ne apucăm să schimbăm legislația, în condițiile în care chiar colegii de dreapta au clamat de-a lungul timpului și vedem sute de declarații, le putem căuta în online, în care ne spun că n-avem voie să ne atingem de legislația electorală în timpul jocului, exact cum spune premierul”, a declarat șeful Cancelariei prim-ministrului.

Chestionat dacă, tehnic, se poate da OUG, Ghigiu a răspuns: “PSD-ul va vota în Consiliul General pentru această propunere, solicitare a Primarului General, de a organiza un referendum.

Dacă va ajunge în Parlament un proiect de lege, vom vedea la momentul respectiv. Guvernul nu va da Ordonanță de Urgență, dar dacă va ajunge în Parlament o lege, vom vedea la momentul respectiv.

Plus că PNL, USR, celelalte formațiuni care susțin această idee au majoritate, cred, în Parlament, vor reuși să își treacă un proiect de lege”.