În plin SCANDAL ‘BALISTIC’, Mihai Fifor a avut discuţii INCENDIARE despre AGRESIVITATEA Rusiei cu ministrul britanic al Apărării
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, s-a întâlnit, joi, cu Gavin Williamson, secretarul pentru apărare al Marii Britanii, în plin scandal generat de gafa oficialului român privind existenţa rachetelor balistice la baza de la Deveselu.
Fifor afirmă discuțiile au vizat și agresivitatea politică și militară a Federației Ruse, respectiv „intenția Rusiei de a militariza Marea Neagră”.
„Subiectele abordate pe timpul întrevederii de azi au vizat cu precădere stadiul actual și perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării, situația de securitate la nivel regional, implementarea deciziilor recentului summit, precum și prioritățile României pe timpul președinției Consiliului UE pe dimensiunea de apărare și securitate. Marea Britanie reprezintă pentru România unul dintre cei mai importanți parteneri strategici, iar vizita de azi reflectă excelentele relații dintre cele două state, oferindu-ne totodată prilejul de a continua discuțiile avute în luna iunie, în marja ministerialei NATO a apărării cu privire la principalele priorități ale relației bilaterale, dar și subiecte aflate pe agenda aliată”, a declarat ministrul Apărării, după întâlnirea de la București cu Gavin Williamson, potrivit Mediafax.
Fifor a precizat că un subiect important de pe agenda discuțiilor de joi a fost despre situația securității din vecinătatea României, cu accent pe acțiunile Rusiei.
„În ceea ce privește securitatea din vecinătatea Românei, am menționat agresivitatea politică şi militară a Federației Ruse și intenția sa de militarizare a Mării Negre prin creșterea efectivelor militare din regiune şi dislocarea unor noi capabilități, cu potențial predominant ofensiv, din toate categoriile de forțe armate. Eforturile Federației Ruse se concentrează pe tactici şi acțiuni hibride cu scopul de a submina stabilitatea internă atât a statelor ex-sovietice, cât şi a statelor aliate din vecinătate alimentând aşa-numitele «conflicte îngheţate» (…) Având conturat un astfel de tablou, este evidentă necesitatea unei abordări coerente, coordonate și unitare, în termeni politici precum șioperaționali, pentru a descuraja orice escaladare a unor potențiale conflicte și pentru a menține un climat de securitate în regiunea Mării Negre”, a mai declarat Mihai Fifor, precizând că împreună cu partenerii britanici, România se asigură că Marea Neagră rămâne o mare liberă, „condiție esențială pentru securitatea întregii Europe”.
La râdul său, Gavin Williamson a declarat că România și Marea Britanie împărtășesc aceleași valori, precum democrația, justiția și toleranța. În ceea ce privește cooperarea dintre cele două state, oficialul britanic a declarat că este una extem de importantă, iar rolul României în Alianța NATO este „unul vital” pentru securitatea Europei, mai ales în contextul tensionat din zonă, precum conflictul din Ucraina.