Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a declarat miercuri, pentru B1 TV, că politicienii trebuie să înțeleagă necesitatea de a reduce din cheltuielile statului. Acesta a deplâns faptul că, în vreme ce mediul de business românesc se dezvoltă lent, politicienii nu mai îndovedesc să facă tot felul de agenții și angajări la stat. Pentru a se face economii și pentru o cheltuire mai eficientă a banului public, e necesară o reorganizarea administrativ-teritorială. Dacă aceasta nu se poate face într-un ritm mai brusc și alert, măcar cu comunele să se înceapă, a mai spus Daraban.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, în contextul în care, recent, CCIR și mai multe organizații patronale au cerut autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării, în vederea reducerii aparatului birocratic.
„Noi, mediul de business, vom fi cei care vom deconta la final, adică noi am luat-o puțin înainte. Dacă vrei, cea mai bună apărare e atacul, pentru că eu și colegii mei suntem conștienți că mai devreme sau mai târziu mediul de business va fi cel care va deconta prin taxe, impozite și așa mai departe.
Dacă nu dăm un semnal de alarmă: ”băi, fraților, faceți și voi ceva în dreptul vostru, că noi totdeauna am dus greul la partea asta, haideți să vă vedem și pe voi că faceți un sacrificiu minor acolo…”. Se poate începe măcar cu comunele astea să fie un gest, să înceapă cu 3.000, poate pe etape, poate nu blitzkrieg cum ne-am dori noi. Noi ne-am dori un premier să iasă seara la 9, asumare, să-și asume legea și aștaptăm cinci zile moțiunea. O ieși, n-o ieși… Dar se poate începe ușor cu comunele, cu prăpădeniile alea de orașe sub 2.000 de locuitori, că sunt, vă dau o listă întreagă”, a declarat președintele CCIR.
„E de datoria politicienilor să hotărască, dar trebuie ei să înțeleagă nevoia de scădere a cheltuielilor de funcționare a statului, că mediul de afaceri greu se dezvoltă, mai ales capitalul românesc. Se dezvoltă, dar lent, din păcate.
Când am preluat mandatul, în 2014, erau 48 de agenți economici 100% privați români, peste 100 de milioane de euro cifra de afaceri. Avem 76 acum, după opt ani. E creștere, dar e lentă, ne-am fi așteptat dublare de la an la an, dar nu iese! (…)
Minuni nu se pot face iar dânșii creează agenții, tot felul de enormități bugetare, pe care nu le mai poate ține economia reală”, a mai susținut Mihai Daraban.