Mesajul lui Adrian Năstase pentru Liviu Dragnea: "Si vis pacem, para bellum"

Mesajul lui Adrian Năstase pentru Liviu Dragnea: "Si vis pacem, para bellum"

Social-democrații și-au ales duminică noul președinte. Singurul candidat la funcția de șef al PSD, Liviu Dragnea a preluat, fără emoții, frâiele partidului.

Momentul, unul de “mare încărcătură emoțională” pentru stânga politică, nu a fost ratat nici de fostul șef al PSD și fost premier al României Adrian Năstase. Nu din postura din alegător și mare susținător al lui Dragnea, ci ca spectator, Năstase ne povestește că această formulă de alegere a șefului PSD a fost propusă de el încă din 2004.

Totuși, pentru prima dată, proiectul lui Năstase s-a aplicat duminică, atunci când Dragnea a fost ales președinte.

“Primul exercitiu de acest fel a avut loc ieri. Cred, in continuare, că este o variantă bună, utilă pentru „inventarierea” membrilor activi ai partidului, pentru testarea fortei de organizare, pentru capacitatea de mobilizare rapidă, pentru starea de moral a militantilor partidului. Un exercitiu util pentru forta si unitatea partidului.

A fost si un test pentru calitatile de organizator ale lui Liviu Dragnea, care a confirmat puterea de a mobiliza structurile partidului, de a le „trezi” după alegerile prezidentiale din 2014”, scrie Năstase pe blog.

Totodată, acesta amintește de alegerile din anii trecuți când, pe rând, Geoană, Ponta și chiar el s-au luptat pe scaunul de șef al PSD.

„Putini isi mai amintesc dar aceasta formula de alegere a presedintelui partidului a fost propusa de mine, in 2004, odata cu propunerea de alegeri preliminare in partid pentru parlamentare. Era o formula simetrica pentru alegerea liderului PSD. Preluam modelul Partidului Socialist Francez si al Partidului Muncii din Israel. Ea nu a putut fi aplicata dupa 2004 din cauza rezultatatelor de la alegerile prezidentiale. De aceea, in 2005, la Congres, s-a mers tot pe varianta clasică, fiind vorba de un congres extraordinar. La fel s-a intamplat la Congresul extraordinar din 2006. In 201o, batalia s-a dat pentru stabilirea numarului de delegati din fiecare organizatie judeteana. In final, a fost ales Victor Ponta. Marian Vanghelie a subliniat recent rolul meu in alegerea lui Ponta. Este modest. Rolul lui a fost cel putin la fel de important. Initial eram inscris in cursa pentru funcria de presedinte. Mircea Geoană, pentru a se realege, i-a dublat insă lui Vanghelie – care atunci era mâna lui dreaptă – numărul de delegati la Congres, a propus ca fiecare candidat sa vina cu o lista blocata de vicepresedinti (el luând pe listă presedintii de organizatii, in majoritate pusi de el la judete) si organizand Congresul nu la Palatul Parlamentului ci la Romexpo, acolo unde Vanghelie avea experientă in organizat actiuni! In aceste conditii, eu m-am retras dar l-am sustinut pe Ponta, pe ale cărui calităti le apreciez, in continuare. La acel Congres, in 2010, s-a introdus in statut formula alegerii presedintelui prin vot „universal” in partid”, mai scrie fostul premier.

“Felicitări, Liviu!

PS Tinând seama de experientele mele, adaug, totusi, un vechi adagiu roman: >”, conchide Năstase.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`