Mesajele oamenilor politici la trecerea în neființă a marelui om politic Mircea Ionescu Quintus (VIDEO)

Publicat: 15 09. 2017, 16:50

Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a încetat din viață, vineri, la vârsta de 100 de ani. (Detalii AICI)

Anunțul decesului a venit chiar în momentul în care liberalii erau strânși la Brașov în cadrul Consiliului Național. Președintele PNL, Ludovic Orban, a luat cuvântul în cadrul adunării și a propus amânarea Consiliului pentru două săptămâni. Întreaga sală a ținut un moment de reculegere în memoria fostului mare președinte al partidului.

"Cel mai iubit liberal, președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, nu mai este printre noi", a anunțat Orban în fața adunării. "L-am sunat pe domnul președinte pentru a îl invita la reuniunea Consiliului National, mi-a spus că nu crede că poate să vină pentru că se simțea rău, dar să aștept să se pună pe picioare pentru că va fi în continuare alături de PNL. Mi-am dorit să îi fac o vizită pentru a discuta despre viitorul PNL", a mai precizat Orban.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe și un gând de amintire a reușitelui celui care a fost Mircea Ionescu Quintus.

"Ne-am despărțit astăzi de un adevărat senior al politicii românești, domnul Mircea Ionescu-Quintus. În ciuda secolului zbuciumat pe care l-a traversat, a rămas mereu fidel crezului liberal, cu care s-a identificat și pe care l-a servit fără încetare.

Domnului Quintus îi datorăm multe lucruri bune din viața noastră publică, dar mai ales contribuția la revigorarea unei doctrine democratice în anii ’90 și la dezvoltarea unei culturi a dialogului, civismului și integrității actului politic.

Așa a fost domnul Quintus și așa ne vom aduce aminte de Domnia sa: un om de stat demn și responsabil, senin, cu spirit moderat și profund devotat țării sale. Călătoria seculară a domnului Quintus se încheie aici, însă moștenirea sa politică va rămâne pentru noi o profesiune de credință. Dumnezeu să-l odihnească!", a transmis Iohannis pe Facebook.â

Și fostul președinte Ion Iliescu, un rival al lui Mircea Ionescu Quintus în anii '90, a avut un mesaj de condoleanțe pentru fostul mare liberal.

"Am aflat cu întristare vestea încetării din viaţă a domnului Mircea Ionescu Quintus, om politic proeminent în perioada de după 1989, unanim apreciat şi stimat pentru calităţile sale deosebite, pentru experienţa sa politică şi de viaţă, pentru spiritul său ponderat şi echilibrat. A fost o prezenţă activă atât în perioada activităţii Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională – prima structură de tip parlamentar constituită la începutul anului 1990, cât şi după aceea, după alegerile din mai 1990, fiind ales în Senatul României, în perioada activităţii de elaborare a Constituţiei ţării – Constituţii noi, democratice a României. O perioadă a fost şi ministru al Justiţiei. Peste tot s-a bucurat de stimă şi aprecieri unanime pentru spiritul său deschis şi ponderat, a fost prototipul de om politic unanim apreciat şi respectat de către toţi, independent de orientarea sa politică.

Personal m-am bucurat de o relaţie deschisă şi amicală de stimă şi respect reciproc şi de comunicare foarte lesncioasă, tocmai datorită calităţilor de care vorbim. Era un om înţelept, totdeauna cu păreri foarte avizate şi echilibrate în diverse domenii de activitate. Este o mare pierdere pentru viaţa noastră publică, politică. Doresc să transmit condoleanţe sincere familiei, prietenilor, celor apropiaţi. Îi voi păstra o amintire caldă pentru totdeauna", a transmis Ion Iliescu.

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și a PSD, a scris un mesaj pe Facebook după decesul lui Mircea Ionescu Quintus.

"S-a stins un om cât o istorie, Mircea Ionescu Quintus. Unul dintre acei puţini de la care, după 1989, am învăţat ce este democraţia, pentru că o trăiseră înaintea noastră. Alături de Ion Raţiu, Ion Diaconescu sau Corneliu Coposu, Mircea Ionescu Quintus a promovat o politică naţională bazată pe respect şi dialog între reprezentanţii partidelor politice. Un liberal autentic, o fiinţă distinsă, rotundă, plăcută. Dumnezeu să-l odihnească!",a transmis Dragnea.

Un mesaj a transmis și fostul premier al României, Victor Ponta. "Dumnezeu să îl odihnească! O personalitate cu adevărat remarcabilă și o mare pierdere pentru PNL și politica românească", a scris Ponta pe Facebook.

Din partea UDMR, un mesaj de condoleanțe a fost transmis de Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.

"În numele UDMR transmitem condoleanțe familiei și tuturor celor care au fost apropiați de Mircea Ionescu Quintus, care a fost un om remarcabil, nu numai prin vârsta frumoasă pe care a trăit-o, de 100 de ani, ci și prin tot ceea ce a făcut în acești 100 de ani, în diverse regimuri. A fost un om remarcabil, un om care a suferit pentru convingerile lui, un om care nu și-a schimbat convingerile, indiferent de regim, și care a fost chiar membru al aceluiași partid", a trasmis senatorul UDMR.

"Am avut un om politic remarcabil, a cărui prestanță și în relaționarea cu comunitatea maghiară a fost caracterizată de un echilibru de care am avea foarte multă nevoie și în perioada următoare", a încheiat Cseke Attila.

La rândul lor și membrii USR au transmis un mesaj de condoleanțe prin vocea purtătorului de cuvânt Dan Barna.

"Prin moartea domnului Mircea Ionescu Quintus politica românească pierde o dată în plus modul de a face politică decent, echilibrat și înțelept. Domnul Quintus era dintre puținii politicieni care înțelegeau politica ca pe un fapt social, nu ca pe o luptă, ca pe o bătaie cu pumni în gură, cum am văzut în aceste zile. Odată cu pierderea lui, tabăra înțelepciunii politice devine mai săracă", a afirmat Dan Barna.

Theodor Stolojan, Stelian Tănase și Casa Regală, prin vocea șefei de protocol Simina Mezincescu, regretă trecerea în neființă a marelui politician român și transmit condoleanțe familiei.

Theodor Stolojan, Stelian Tănase și Casa Regală transmit condoleanțe familiei Quintus

#DIRECT_ONE_hm1fe8#