Măsurile fiscale și cele pentru reducerea cheltuielilor statului, menite să acopere gaura din buget, au fost reunite de Guvern într-un proiect de lege. Potrivit surselor G4Media, coaliția PSD – PNL a decis ca Guvernul să adopte proiectul săptămâna viitoare și să-l trimită Parlamentului pentru începerea procedurii de asumare a răspunderii. G4Media și Economedia au obținut documentul și au prezentat principalele schimbări.
Guvernul Ciolacu va introduce un impozit minim pe cifra de afaceri. Acesta vizează contribuabilii care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri. Aceștia vor fi obligați să plătească impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri. Prevederile se vor aplica în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 inclusiv.
De asemenea, coaliția PSD – PNL vrea să impună un impozit pe cifra de afaceri pentru bănci. Instituțiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit – persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri. Prevederile se vor aplica pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 inclusiv.
Întreprinderile care realizează venituri de peste 60.000 de euro și vor avea o rată de rentabilitate de peste 30% vor plăti impozit pe profit de 16%. De asemenea, acționarii care au peste 25% la mai multe întreprinderi vor trebui să decidă cărei companii i se vor aplica regulile pentru microîntreprindere.
Potrivit Economedia, Guvernul vrea și să elimine scutirea de impozit din IT, construcții, sectorul agricol și industria alimentară pentru angajații care câștigă mai mult de 10.000 lei brut
Astfel, scutirea de impozit din IT, construcții, sectorul agricol și industria alimentară se va aplica la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv obținute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.
De asemenea, mai multe produse vor aplica TVA de 9% în loc de 5%, iar altele de 19% în loc de 9%.