Rețete de Crăciun. Patru variante delicioase de sarmale, care îți vor transforma masa de Sărbători într-o poveste

Rețete de Crăciun. Patru variante delicioase de sarmale, care îți vor transforma masa de Sărbători într-o poveste
FOTO: Freepik.com

Sarmalele sunt unul dintre preparatele tradiționale pe care românii le pun pe masa de Crăciun și de Revelion. Anul acesta, impresionează-i pe mesenii tăi cu rețete absolut delicioase, pe care le vor uita cu greu după ce le vor degusta.

Mirosul de sarmale, de cozonaci și aperitive tradiționale din porc sunt nelipsite din casele românilor, iar lor li se adaugă și parfumul bradului împodobit din fiecare casă. Ca bucatele să fie gata până la Crăciun și mai ales să fie delicioase, v-am pregătit patru idei de rețete de sarmale, cu care, potrivit Unica.ro, nu veți da greș:

Rețetă de sarmale cu varză murată

Pentru sarmalele în foi de varză murată timpul de preparare este de 45 de minute, iar cel de gătire de 45-50 de minute.

Ingrediente necesare:

1-2 verze murate

1 kg carne tocată de porc

1 ceasca orez (4-5 linguri)

1-2 cepe medii

200 g pastă de tomate

sare, piper, cimbru, foaie de dafin, boia dulce de ardei, piper boabe

2-3 linguri ulei

Mod de preparare

Pentru început, varza se desface în foi, se spală bine iar apoi se lasă la desărat și dezacrit, în funcție de gust. Pasul următor este să tăiați cotoarele și pregătiți fâșiile de varză pe care urmează să le umpleți cu carne. Foile de varză care nu sunt tocmai potrivit pentru umplutură se vor tăia bucățele.

Ceapa se taie cubulețe și se călește într-o tigaie cu ulei bine încins. Peste ea se adaugă orezul, pasta de tomat și o jumătate de pahar de apă. Se amesteca în mod continuu și se lasă să fiarbă, discoperite, până când orezul se umflă, iar sosul de tomate începe să scadă.

După ce s-a umflat orezul, compoziția se ia de pe fic și se lasă răcit timp de aproximativ 20 de minute. Odată ce a revenit la temperatura camerei ea se amestecă foarte bine cu carnea tocată, boiaua de ardei dulce, piperul negru, sare și cimbru.

Fiecare foaie de varză se umple cu câte o linguriță de compoziție de carne, se răsucește și se așează într-o cratiță cu fundul mai gros. Nu uitați, fundul cratiței în care veți pregăti sarmalele trebuie să fie tapotat cu varză murată tocată mărunt. Sarmalele se așează sub formă circulară, iar în mijlocul cercului se pune varza murată tocată mărunt, ardei roșu gras și bucătețele de slănină de porc, pentru un plus de savoare.

Se toarnă 2-3 pahare cu apă încălzită, iar apoi se pune capacul. Le lăsați la fiert pentru 2 până la trei ore, la foc mic. Nu uitați să mai întoarceți cratița din când în când, pentru a evita ca varza să se prindă.

Sărmăluțe tradiționale românești

Pentru aceste sarmale, timpul de preparare este de 60 de minute, iar cel de gătire de 120.

Ingrediente necesare

2 kg varză acră

450 g carne tocată de porc şi de vită

50 g orez

200 g ceapă

ulei pentru prăjit

100 g costiţă afumată

2-3 linguri bulion

2 foi dafin

sare

piper

Modul de preparare

Varza de curăță de frunzele exterioare, se spală și se aleg bine frunzele în care urmează să se împacheteze carnea. Se curăţă ceapa şi se spală, după care se taie mărunt. Se pune într-o cratiţă la călit cu ulei şi puţină apă şi se lasă până devine aurie, scrie sursa citată mai sus.

Într-un castron se amestecă ceapa călită, carnea, orezul și condimentele. Apoi, fiecare foaie de varză se unge cu carne și se împăturește. Frunzele de varză mai mici se opresc şi se toacă solzişori pentru a forma un strat pentru sarmale. Într-o cratiţă înaltă, peste varza tocată se pun sarmalele şi costiţa, iar deasupra un alt strat de varză tocată. Peste ele se toarnă bulionul înmuiat în apă, se pun frunzele de dafin şi câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de 2 ore. Din când în când, se mai completează cu apă, să nu se lipească.

Nu uitați de mămăliguță sau pâine de casă, ardei iute și sâmntână. Poftă bună!

Sarmale de pui în foi de viță

O rețetă mai puțin tradițională, dar cu siguranță delicioasă este cea de sarmale din carne de pui. Perfect pentru cei care nu ales să consume carne din porc de sărbători, sărmăluțele de pui în foi de viță sunt mia ușoare, iar în materie de gust, sunt o combinație cu totul și cu totul inedită.

Timpul de preparare este de 30 de minute, iar cel de gătire de 120 de minute.

Ingredientele necesare

750 g carne tocată de pui

1 ou

2 linguri orez

1 borcan mare foi de viţă

1 legatura ceapă verde

1 legatura pătrunjel

3 crenguţe cimbru

300 ml smântână

sare

piper

2 linguri făină

Ulei

Modul de preparare

Foile de viță se spală bine într-un jet de apă fierbinte și se lasă la scurs. Carnea de pui tocată se amestecă cu ou, ceapă verde, pătrunjel, sare și piper.

Se ia câte o linguriță din amestecul de carne și se pune pe fiecare foaie de viță, apoi se împachetează. Se așează sarmalele în cratiță, iar printre ele puteți puteți pune crenguțe de cimbru, busuioc, mentă sau tarhon, în funcție de gust. Mai apoi, se toarnă ulei, smântâna amestecată cu făină şi apă cât să acopere sarmalele. Se fierb la foc mic în jur de 2 ore. Se Servesc alături de sos de sâmnână și ardei iute. Poftă bună!

Sărmăluțe pentru vegetarieni, cu muguri de pin, stafide și orez

O variantă ideală pentru vegetarieni sau pentru persoanele care nu aleg să consume carne de porc sunt sarmanele cu orez, stafide și muguri de pin. Timpul de preparare este de 30 de minute, iar cel de gătire de 45 de minute.

Ingrediente

30 frunze de viţă

100 g orez fiert

1 ceapă

1 lingura stafide nehidratate

20 muguri pin

1 lingurita mărar

1 lingurita pătrunjel

Sare

1 jumătate ceapă

sucul unei lămâi

3 rondele lămâie

3 lingurite ulei

Mode de preparare

În cazul în care sunt folosite frunze proaspete de viță, ele trebuie să fie opărite ăentru aproximativ 5 minute. Dacă se folosesc din conservă, se trec sub un jet de apă şi se lasă la scurs.

Foile întregi se folosesc pentru sarmale, în timp ce frunzele care nu sunt întregi sau care prezintă defecte se folosesc pentru a tapota fundul cratiței. Peste ele așezați rondele de ceală și felii de lămâie. Mugurii de pin se mărunţesc şi se amestecă cu orezul fiert, ceapa trecută prin răzătoare, mărarul, pătrunjelul, stafidele şi menta. Se potriveşte gustul de sare şi apoi se rulează sărmăluţele, după cum precizează sursa citată.

Se aşază una lângă alta în cratiţă, se toarnă ulei, suc de lămâie şi apă caldă cât să acopere sărmăluţele. Se lasă la fiert 45 de minute la foc mediu. Se servesc calde, la masa de Crăciun. Poftă bună!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`