Anul acesta, masa de Crăciun a scos bani grei din buzunarele românilor. Preţurile au crescut, în general, cam la toate produsele din comerţ. La carnea de porc de exemplu, cei mai vitregiţi sunt oamenii din Hunedoara şi Braşov, acolo unde preţul unui kg poate ajunge până la 20 lei.
Bucureştenii plătesc pentru carnea de porc mai mult cu 2,6 lei – 3,5 lei/kg faţă de finalul anului 2011.
În topul celor mai piperate preţuri la carnea de porc conduc însă judeţele Braşov şi Hunedoara, unde preţurile variază între 15 şi 20 lei, respectiv 13 şi 20 lei.
Potrivit datelor făcute publice de către reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cea mai scumpă carne de vită se vinde în judeţul Constanţa cu 20 – 24 lei/kg. Hunedorenii plătesc între 14 şi 22 lei pentru un kilogram de carne de vită, în timp ce în Braşov acelaşi kilogram de carne de vită poate costa şi 21 lei. În Galaţi şi Brăila preţurile sunt scumpe şi pot ajunge până la 20 lei.
Cea mai scumpă varză se poate achiziţiona în judeţul Bistriţa Năsăud. Dacă anul trecut varza se vindea aici cu 1,5 lei – 2 lei/kg, acum trebuie să scoatem până la 3 lei pentru a achiziţiona aceeaşi varză. La Tulcea, Bihor şi Sibiu, kilogramul de varză ajunge până la 2,5 lei, în timp ce în Arad, Harghita şi Satu Mare varza poate fi achiziţionată cu sume ce variază între 1,5 şi 2 lei.
Judeţul Bacău conduce în topul celor mai piperate preţuri la ouă. Pentru un ou trebuie să plătiţi între 1 şi 1,5 lei. Urmează apoi judeţele Neamţ şi Iaşi, unde preţurile ajung până la 1,5 lei, respectiv 1,2 lei.
Cei mai scumpi cartofi se găsesc în judeţul Bihor, unde oamenii trebuie să plătească pentru ei până la 3,5 lei pe kilogram. În Vaslui, aceştia se comercializează la preţuri ce variază între 1,5 si 2,5 lei. Şi in Capitală pretul acestora poate ajunge pana la 2,5 lei. Iar aradenii pot cumpara cartofi cu aproximativ 2 lei.