Marius Pașcan, prim-vicepreședintele PMP, a acuzat statul ungar că preia în mod consecvent atribuții ale statului român în Ardeal. „Cu UDMR la guvernare, Ungaria caută să obțină de fapt pe termen lung controlul administrativ, economic, educațional, cultural în Transilvania”, a declarat fostul deputat de Mureș, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Discuția a pornit de la declarația lui Arpad Janos Potapi, secretar de stat ungar din cancelaria lui Viktor Orban, care susține că, cu ajutorul Budapestei, în Ardeal a fost creată „o structură educațională maghiară completă”.
Întrebat despre această situație, fostul deputat PMP de Mureș a explicat: „Dacă am lua datele desprinse din context, ar părea că e foarte bine că se investește în zona noastră, și ce probleme ar fi în acest sens, dar pe fondul nebăgării de seamă, cu UDMR la guvernare, Ungaria caută să obțină de fapt pe termen lung controlul administrativ, economic, educațional, cultural în Transilvania, ceea ce este foarte periculos”.
„Statul ungar, de altfel, prin aceste proceduri – care nu se mai întâmplă să fie agreate de alte state din Uniunea Europeană – preia consecvent atribuții ale statului român în Transilvania, prin aceste atribuții în educație, în infrastructură, în culte, în mass media, industrie, nu vă mai spun domeniul imobiliar, afaceri etc”, a punctat Marius Pașcan.
„Aceste investiții, de fapt, conduc și în educație, după cum se poate vedea, la un învățământ exclusivist în limba maghiară și conduc la situația în care elevi maghiari din Harghita, din Covasna, din Mureș, în acest sistem de învățământ finanțat de Ungaria sau parțial de Ungaria, nu mai cunosc limba română și o demonstrează rezultatele obținute la Evaluările Naționale”, a continuat el.
În opinia sa, dacă ar putea, UDMR ar modifica legea educației naționale până când limba română ar deveni „absolut facultativă”.
„Se dorește crearea unei mase critice de nevorbitori de limbă română în Transilvania care, evident, din moment ce nu vor vorbi limba română, nu își vor putea găsi decât în aceste enclave etnice și ei vor crea o presiune asupra statului român pentru a obține ceea ce dorește UDMR dintotdeauna, cu concursul Fidesz și al statului ungar, respectiv autonomia teritorială a Transilvaniei”, a adăugat prim-vicepreședintele PMP.
„Este, de fapt, planul bine configurat și neabandonat, pot să spun chiar de secole, pe care l-au descifrat foarte bine profesorul Florian Bichir și cu domnul colonel Tudor Păcuraru, care au descris Planul Aurora Zorilor, care s-a încercat a fi adus și aici, la Târgu Mureș, a condus la conflictele din martie `90, conflicte interetnice între români și maghiari, iar acest plan nu a fost abandonat. El continuă, de data aceasta mai pașnic, în tehnica pașilor mărunți, cu aceste proceduri – investim, controlăm administrativ, educativ, nu avem vorbitori de limbă română, dăm cetățenie românilor din Transilvania”, a mai explicat Marius Pașcan.