Provocările venite din Ungaria au rolu, pe fondul războiului din Ucraina, de a destabiliza situația din punct de vedere etnic în centrul României, a explicat Marius Pașcan, prim-vicepreședinte PMP și fost parlamentar de Mureș, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Întrebat despre derapajul politicianului ungar cu privire la așa-zisul drapel al pretinsului ținut secuiesc, Marius Pașcan a explicat: „În primul rând, sigur că așa ar fi trebuit să reacționeze Ministerul de Externe și în general Guvernul, statul român, ori de câte ori se fac astfel de declarații provocatoare. Ele au rolul, pe fondul acestui război, de destabiliza situația din punct de vedere etnic în centrul României și sunt aceleași provocări consecvente care se petrec repetat în centrul țării, privitoare la revizionism, la segregaționism etnic, la autonomie teritorială pe criterii etnice susținută, după cum bine vedeți, de oficiali și la nivelul statului ungar, este parcă o politică de stat”.
„Doar România este ponderată, echilibrată în politica externă și vorbește de parteneriatul strategic cu Ungaria, asumat de ambele țări, dar în realitate, vedeți, noi respectăm parteneriatul strategic, or politicienii UDMR și nu numai ei, ei sunt falanga Fidesz-ului din Ungaria (partidul premierului Viktor Orban, n.r.), nu fac altceva decât să tensioneze, să provoace, dacă se poate, conflictualități de natură etnică în centrul țării”, a adăugat fostul parlamentar de Mureș.
„România permite și astăzi arborarea însemnelor, simbolurilor minorităților, la manifestări culturale, religioase, dar când vorbim deja de un steag, un drapel, vorbim de un însemn oficial recunoscut de statul român, conform legislației României. Sigur politicienii Ungariei cunosc legislația României în această privință și știu că nu avem cum să arborăm în mod oficial un pretins steag al unui imaginar ținut secuiesc, câtă vreme o asemenea unitate administrativ-teritorială nu există în România”, a continuat el.
„Până când nu va exista un ținut secuiesc ca unitate administrativă recunoscută prin legislația României și Constituția României, care nu permite segregări și revizionism pe criterii teritoriale și etnice, până atunci, nu există nici acest pretins steag. Nu există! Este o pânză care are simbolic niște inscripții, niște desene cu galben, cu albastru, cu o Lună și mai nu știu ce”, a mai spus Marius Pașcan.
„De pildă, Consiliul Județean din Covasna și-a luat aproape cu copy-paste acest pretins steag secuiesc și l-a transformat în însemnul oficial, în steagul județului Covasna. Pe acest steag al județului Covasna nu apare nicio simbolistică legată de românii din Covasna, ca și cum n-ar exista”, reclamă prim-vicepredintele PMP.