Agenda Ungariei și a premierului de la Budapesta, Viktor Orban, coincide cu a UDMR, a declarat Marius Pașcan, prim-vicepreședinte PMP și fost parlamentar de Mureș, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Întrebat despre declarațiile politicienilor UDMR și acțiunile Consiliului Național Secuiesc, Marius Pașcan a explicat: „Sper că vă este foarte clar că agenda Ungariei, a lui Viktor Orban, a Fidesz-ului (partidul premierului ungar, n.r.) coincide cu a UDMR – susțin aceleași lucruri, se sincronizează, se solidarizează, iar ce spun politicienii unguri la Budapesta ai noștri, mai apoi, răspândesc, sunt practic trompeta Fidesz-ului aici, în România”.
„Nu au ce căuta acești oameni în guvernarea României, doar dacă guvernanții și cei care îi asistă și se fac că nu văd susțin agenda lui Viktor Orban, care este aceeași cu a lui Putin, dorindu-se provocarea de destabilizare pe linie etnică aici, în centrul României”, susține prim-vicepreședintele PMP.
„Îi cunosc pe cei doi politicieni, ministrul Tanczos Barna (al Mediului, n.r.), Csoma Botond (liderul deputaților UDMR, n.r.), îi cunosc din mandatul meu de parlamentar. Am avut confruntări nenumărate, prin intermediul mass-media, de asemenea, și personale, pe această tematică. Sunt inițiatori ai proiectului de autonomie pe criterii etnice, autonomie teritorială a ținutului secuiesc. Sunt consecvenți în această privință, doresc un stat în stat în centrul Transilvaniei și asta o susțin fățiș, deschis, n-au niciun fel de problemă în această privință”, a adăugat el.
Marius Pașcan susține că la ultimul recensământ nu s-a declarat niciun secui.
„La ultimul recensământ, din anul trecut, nu s-a declarat niciun secui. La recensământul din 2002 s-au declarat secui 532 de cetățeni. Prin urmare, noi în momentul de față nu avem secui, dar avem un pseudo-ținut secuiesc”, a continuat Marius Pașcan.
„Încă o chestiune foarte importantă, poate unii nu știu, nu România a desființat Scaunele secuiești, pentru că în 1876 Scaunele secuiești au fost desființate de Budapesta, atunci când Transilvania era unită cu Budapesta. Politicienii maghiari, în 1876, când au desființat autonomia și Scaunele secuiești din punct de vedere administrativ, au susținut că sunt resturi ale epocii medievale care nu pot exista într-un stat modern. În 1918, când am avut parte de Unire, nu mai exista niciun secui, nicio organizare ca atare a secuilor. Asta este realitatea”, a amintit Marius Pașcan.
„Prin urmare, vinovăția legată de pretinsele autonomii ale unor secui care azi nu mai există și nu se declară secui, ci maghiari, nu are niciun fel de noimă din punct de vedere rațional, logic, administrativ și cum doriți să o luați”, a mai spus prim-vicepreședintele PMP.