Marius Budăi, despre perioada de grație pentru pensionarii speciali: „Nu poți să repari un rău cu un alt rău”

Marius Budăi, despre perioada de grație pentru pensionarii speciali: Nu poți să repari un rău cu un alt rău
Sursa foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Muncii Marius Budăi a explicat miercuri, într-o intervenție pentru B1 TV care sunt motivele pentru care vârsta de pensionare a magistraților va crește etapizat, abia după 5 ani. Acesta a subliniat că „nu se poate repara un rău cu un alt rău”:

„Ce s-a întâmplat până acum au fost unele exagerări, într-adevăr nu se poate să ai pensie mai mare decât venitul la vârsta de activitate. Nu se pot avea perioade asimilate foarte mari și să lucrezi într-un sistem mai puțin decât cei 25 de ani de exemplu. S-au schimbat multe din perioadele la care se raportau veniturile însă nici nu poți să repari un rău cu un alt rău. De asta există această etapizare de intrare în vigoare a unor condiții. Mă refer de creștere a vechimii care va crește până spre 25 de ani, deci depășim acea recomandare de cel puțin stagiul minim din sistemul public de 15 ani. Dacă vorbim de creșterea vârstei de pensionare până la 65 de ani, așa cum este în tot sistemul public dar avem o creștere etapizată pentru a nu bulversa sistemele și pentru a nu face mai mult rău”.

Marius Budăi a mai spus că legea privind pensiile speciale va stabili că nu vor mai exista cazuri ca o pensie să fie mai mare ca salariul:

„Nu va mai exista niciodată nicio pensie să fie mai mare ca salariu. Când te referi la o reformă trebuie să vorbești de principii, nu să te duci repede pe cifre și să faci o comunicare publică emoțională. Prefer să fac o comunicare publică reală.

Impactul este în curba de grafic realizată din studiul Băncii Mondiale este în scădere, în convergență cu sistemul public de pensii. La asta ne raportăm ca să fie calculul făcut pentru întreaga perioadă în care s-a lucrat în sistemul respectiv și mai ales vârsta de pensionare de a nu abuza legal de anumite sisteme”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie