Premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu (USR-PLUS) din funcția de ministru al Sănătății invocând „nevoia de încredere în instituțiile statului”. Dincolo de bâlbele și gafele de comunicare, însă, rămân și alte ”realizări” ale fostului ministru.
Surse din Ministerul Sănătății afirmă, de exemplu, că un împrumut de la Banca Mondială de 150 milioane euro era negociat pentru luna martie, dar nu s-a realizat. Banii erau necesari pentru mai multe investiții majore, între care centrele de mari arși din Târgu Mureș, Timișoara și București (Spitalul ”Grigore Alexandrescu”). De altfel, licitația privind execuția centrului de mari arși din Timișoara trebuia lansată încă din ianuarie. Nici acest lucru nu s-a întâmplat. Pentru celelalte două centre trebuiau pregătite Hotărâri de Guvern. Nu s-a întâmplat nimic nici aici.
Aceleași surse mai susțin că un pachet de achiziții de echipamente ATI tot prin Banca Mondială a fost anulat. Nu mai ajunge astfel aparatura, inclusiv ventilatoare, necesară chiar pentru tratarea pacienților COVID.
Nici în ceea ce privește un împrumut PforR de 500 milioane cu Banca Mondiala nu s-a mișcat nimic.
Altă ”mare realizare” a Ministerului Sănătății sub conducerea lui Vlad Voiculescu e anularea licitației pentru șase acceleratoare de radioterapie, licitație ce fusese lansată anul trecut.
A fost anulată, de asemenea, și selecția de experți lansată pentru realizarea Strategiei de sănătate 2021-2027 și a Master-planurilor regionale.
În ultimele cinci luni, mai spun aceleași surse, au fost aprobate doar 20 de proiecte în cadrul programului de achiziții pe POIM, în valoare de 1,3 miliarde de euro. Este cel mai mare program de investiții în aparatura medicala. În total sunt 297 de proiecte, iar în perioada septembrie – decembrie anul trecut fuseseră aprobate 150.
Nu a fost lansat nici programul pentru rețeaua de gaze medicale, rețeaua electrică și de mentenanță a echipamentelor medicale, fapt ce era programat pentru luna ianuarie.
Și un alt eșec major al Ministerului Sănătății sub conducerea lui Voiculescu a fost reducerea bugetului AP-ATI față de anul trecut, asta în plină pandemie, când secțiile ATI sunt pline de pacienți COVID în stare gravă. De altfel, despre acest lucru a vorbit și Alexandru Rafila.
Joi, în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV, acesta a spus că Ministerul Sănătății a tăiat, la începutul anului, cu 65% finanțarea pentru locurile de Terapie Intensivă. Rafila a spus că a auzit informația de la Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.