Mariana Câmpeanu, către tinerii liberali: "Nu mai faceţi o vânătoare pentru masterate şi diplome că nu o să vă folosească la nimic"
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, le-a spus tinerilor liberali, duminică, să nu mai alerge după diplome deoarece nu le folosesc la nimic și să își însușească noțiunile din școală, relatează Mediafax.
„Înţelegeţi un lucru, că trebuie să vă însuşiţi acele noţiuni pe care le căpătaţi, fie că sunt teoretice sau practice. Nu mai merge ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani, acum angajatorii au început să fie preocupaţi de faptul că a scăzut foarte mult calitatea forţei de muncă în România. Deci, nu mai putem vorbi de o forţă de muncă calificată, nu mă referer numai la faptul că o serie întreagă de profesii industriale – să le zicem – au dispărut, dar şi forţa de muncă chiar din domeniul umanist… şi aceasta a scăzut din punct de vedere al calităţii„, le-a spus Câmpeanu tinerilor naționali-liberali la Școala de Vară din Constanța.
„Nu mai faceţi pur şi simplu o vânătoare pentru masterate şi diplome de nu ştiu ce fel, că nu o să vă folosească la nimic. Dacă faceţi unul sau două, dar făceţi-le serios şi plecaţi de acolo cu nişte noţiuni care o să vă folosească. Degeaba vă umpleţi geamantanul de hârtie, că nu o să vă folosească la nimic„, a susținut ministrul Muncii.
Potrivit acesteia, perioada de practică ar putea fi inclusă în vechimea de muncă doar dacă va exista un test de aptitudini la sfârșitul ei.
„Aşa cum se face la ora actuală practica, ştiţi şi voi că alergaţi după adeverinţe, că aţi făcut practică nu ştiu pe unde şi de fapt practica nu există. Niciun angajator nu o să recunoască o astfel de practică, poate să fie prevăzută în o mie de legi”, a explicat ministrul.
Pe de altă parte, ministrul Daniel Funeriu a publicat o listă cu măsuri ce ar putea fi luate de Guvern pentru a da valoare diplomelor.
”Iată câteva lucruri simple pe care le poate face Guvernul pentru ca diplomele să fie relevante”, a scris Funeriu pe rețeaua de socializare Facebook.
”Să se asigure că cele 21000 de locuri la învăţământ profesional pe care eu l-am reînceput în 2012, susţinute toate de 1800 de firme, se vor ocupa. Directorii de licee nu vor pentru că pierd norme.
Să aplice Legea educaţiei referitoare la finanţarea universităţilor în funcţie de relevanţa pentru angajatori.
Să nu dea subiecte ridicol de uşoare la examene.
Să combată plagiatul şi furtul la examene.
Viitorii studenţi să conştientizeze că nimeni nu-i va angaja dacă provin din universităţi de proastă calitate„, sunt măsurile propuse de Funeriu.