Maria Grapini, o nouă gafă lingvistică de proporții. Eurodeputatul PSD „a botezat” cel mai mare oraș al Israelului: „Seară bună din Tela Viv” (FOTO)

Publicat: 29 10. 2019, 23:38
Foto: facebook.com/MariaGrapini

Eurodeputatul PSD Maria Grapini, renumită deja pentru seria aparent interminabilă de gafe lingvistice, a comis o nouă greșeală, folosind sintagma „Tela Viv” pentru a numi cel mai important centru economic al Israelului, și nu „Tel Aviv, cum se numește în realitate orașul.

Demnitarul european a făcut această greșeală de proporții pe pagina sa de Facebook, într-o postare prin care voia să-și salute urmăritorii, la capătul unei zile de muncă. Ulterior, când și-a dat seama, probabil, de gafă, Maria Grapini și-a șters postarea.

„Seara buna din Tela Viv (sic!)! Am terminat munca pe ziua de azi!”, a scris Maria Grapini, în descrierea postării, pe care ulterior a șters-o.

Această este cea mai nouă picătură dintr-un pahar plin de gafe lingivistice, cu care Maria Grapini s-a remarcat de-a lungul timpului. Surprinzător sau nu, chiar și așa, eurodeputatul PSD primea, în 1 septembrie 2019, o diplomă de recunoștință din partea Congresului Mondial al Eminescologilor – Ediția a VIII-a.

B1.RO realiza, la acea vreme, un scurt istoric al greșelilor gramaticale comise de eurodeputatul PSD Maria Grapini

Spre exemplu, în noiembrie 2017, Maria Grapini provoca râsetele urmăritorilor săi cu o gafă gramaticală – nu că aceasta ar fi fost prima.

„Acum brazii se împodobesc cu mult înainte de Crăciun. La mine, la ţară bradul se orna în ajunul Crăciunului. Şi eu azi am aprins luminile bradului. Amintirile din copilărie MĂ FACE să iubesc şi mai mult viaţa”, scria europarlamentarul pe Facebook.

Mai târziu, pe 23 iunie 2018, Maria Grapini scria, din nou pe Facebook, că intemperiile din ultimele zile au lăsat în urmă „imagini înfloritoare”. Cel mai probabil, europarlamentarul a vrut să vorbească despre imaginile „înfiorătoare” sau „îngrozitoare” cu dezastrul provocat de furtuni.

Pe 8 noiembrie 2018, Maria Grapini gafa din nou, tot într-o postare pe Facebook. Grapini, în vârstă de 64 de ani, a dorit să îi facă un cadou fiului ei de ziua lui, printr-o postare ce s-a vrut a fi una emoționantă. Însă fostul ministru a gafat din nou: aceasta a scris că este foarte fericită, fiindcă în urma cu doar câteva ore i-a dat viață fiului.

Ceva mai recent, pe 2 aprilie 2019, unde altundeva dacă nu pe Facebook, Maria Grapini inventa o țară, și anume „Letiția”.

„Câțiva eurodeputați inimoși din România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Letiția, discută cum să salveze transportul internațional pentru țările din est”, scria demnitarul european, la acea vreme.

Chiar și Compania de Transport Public (CTP) Iași o ironiza pentru acaestă postare, anunțând că a deschis, la solicitarea călătorilor, o linie de autobuz cu destinația „Letiția”.