De la începutul pandemiei decoronavirus, 200.000 de români au revenit în țară, întorcându-se mai ales din „zonele roșii”, din țări cu număr mare de infectați cu COVID-19, precum Italia și Spania.
Autoritățile se așteptau ca același număr de cetățeni să se întoarcă în țară pentru a serba Paștele alături de famile, fapt ce ar fi influențat numărul de cazuri deCOVID-19înregistrate la nivel national, în opinia lui Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății.
Ministrul a mai subliniat faptul că, în prezent, se remarcă o creștere moderată a numărului de cazuri de infectări cu noulcoronavirus,în funcție de afluxul românilor care vin din străinătate, dar și de cum vor evolua focarele. Totodată, a mai declarat că autoritățile se așteaptă la un vârf al numărului cazurilor deCOVID-19de aproximativ 10.000-12.000 de cazuri, în funcţie de evoluţia condițiilor din următoarele două săptămâni.
Și Președintele României a făcut un apel către românii din diaspora, pentru a rămâne în zonele în care se află.
„Fac un apel către românii din diaspora: nu veniți anul acesta acasă de sărbători! Revenirea în țară, în sânul familiei, poate fi extrem de pericoloasă atâta pentru voi, cât și pentru cei la care țineți atât de mult”, a precizatKlaus Iohannis, lucru întărit și deMarcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne.
Potrivit regimului actualizat de restricții,persoanele revenite în țară sunt plasate direct în carantină, nu în izolare, astfel nu se mai pot bucura de sărbătorile Pascale împreună cu cei dragi.
Contextul actual pare să îi fi temperat pe românii din diaspora, care ar fi înțeles mesajul autorităților, după cum arată cifrele de tranzit înregistrate de Poliţia de Frontieră la graniţe.
„Traficul la punctele de frontieră s-a prăbuşit. Şi fenomenul este vizibil de la o zi la alta”, a precizat Alexandra Glăvan, subcomisar de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, citeazăAdevărul.
Spre exemplu,pe 8 aprilie, doar 14.300 de persoane au revenit în țară, comparativ cu peste 150.000 de persoane, cât ar fi trecut granița în aceeași perioadă, cu două săptămâni înaintea Sărbătorilor Pascale.
Aflat la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I, Ministrul Afacerilor Interne a declarat că are în vedere repatrierea mai multor cetățeni români din Austria, care nu mai pot tranzita această ţară pentru a ajunge la domiciliu, spunând că va lua legătura cu omologul său din Austria, pentru rezolvarea acestei situații.
„Le mulţumesc celor din Diaspora care au înţeles mesajul nostru şi nu vin atât de mulţi cât se preconiza în ţară pentru a sărbători Sfintele Paşti. Este o dovadă de înţelepciune, de maturitate, de respect şi de responsabilitate pentru cei dragi de acasă”, a declarat ministrul,
Potrivit președintelui Societăţii Române de Microbiologie,Alexandru Rafila, se preconizează că primul vârf de îmbolnăviri deCOVID-19va avea loc în prima săptămână de după Paște, când se așteaptă un număr de cazuri de infectări cu noulcoronavirusde până la 14.000.
De asemenea, acesta preconizează că ne așteaptă un nou val de îmbolnăviri cu COVID-19 în noiembrie sau decembrie.
Până duminică, ora 13.00, în România erau confirmate în total 6.300 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Cele mai multe îmbolnăviri au fost raportate în Suceava (1.661), București (751), Hunedoara (303), Neamț (285), Timiș (284), Arad (249), Brașov (238), Mureș (217).