Marcel Vela anunță OUG ce întărește măsurile de protecție a animalelor: Polițiștii pot intra în locuințe fără acordul proprietarilor dacă animalele sunt în pericol (VIDEO)
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că a fost finalizat proiectul de Ordonanță de Urgență care stabilește măsurile ce pot fi luate de polițiști și autoritățile locale în sprijinul animalelor aflate în situații de pericol. Proiectul este postat pe site-ul Ministerului și se află în dezbatere publică. Vela a precizat că așteaptă propuneri de la ONG-uri și cetățeni pentru îmbunătățirea actului normativ, dacă este cazul.
Marcel Vela anunță înființarea Poliției Animalelor
Ministrul de Interne a prezentat, marți, proiectul de OUG care stabilește măsurile în sprijinul animalelor aflate în situații de pericol. De exemplu, polițiștii vor puteaintra în locuințe fără acordul proprietarilor, dacă animalele sunt în pericol. De asemenea, acțiunile agenților pot fi fotografiate și înregistrate fără consimțământul persoanelor care dețin animalul.Consiliile locale sunt obligate să asigureservicii publice de adăpostire a animalelor. Acesteapot fi date în custodie temporară ONG-urilor care fac dovada că dispun de condițiile necesare.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Așa cum am promis în fața tuturor iubitorilor de animale, am reușit să facem poate pasul cel mai important pentru stabilirea unor atribuții clare în sarcina polițiștilor în vederea gestionării situațiilor de pericol pentru animale.
Deja am postat pe site-ul MAI proiectul de OUG pentru întărirea măsurilor de protecție a animalelor, act normativ ce eficientizează implicarea polițiștilor și autorităților locale în gestionarea situațiilor de pericol pentru animale.
Cetățenii și ONG-urile pot transmite propuneri pentru a îmbunătăți, dacă e cazul, forma acestui proiect. Actul normativ e rodul dezbaterilor cu specialiștii din MAI și din alte instituții și cu reprezentanții asociaților iubitorilor de animale.
Actul normativ are ca scop protejarea animalelor aflate în pericol prin stabilirea unui mecanism care va permite polițiștilor să emită un ordin de plasare a animalului agresat, rănit sau maltratat într-un adăpost. De asemenea, instituim obligația consiliilor județele și a Consiliului General al Municipiului București de a asigura cu caracter continuu servicii publice de adăpostire a animalelor, prin organizarea unor adăposturi proprii, fie prin încheierea unor contracte cu grădini zoologice, cu iubitori de animale sau cu alte entități.
Animalele pot fi date în custodie temporară unor organizații neguvernamentale care fac dovada condițiilor de adăpostire și îngrijire a acestora, pentru a putea fi oferite sau adopție.
Ordinul de plasare în adăpost a animalului poate fi contestat de către deținător în condițiile legii contenciosului administrativ.
Potrivit proiectului, se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domeniul, domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor arată că acolo se află un animal în pericol.
Acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate și înregistrate fără consimțământul persoanelor care dețin animalul.
Prin proiect, se va modifica legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române, stabilindu-se un mecanism pentru încadrarea funcțiilor de polițist din structura Poliției cu personal specializat în medicină veterinară din cadrul ANVSA sau din sursă externă.
Am stabilit ca serviciile publice de adăpostire să fie operaționalizate în 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, iar în termen de 180 de zile autoritățile vor desfășura activități de informare a populației”, a declarat Marcel Vela.
Ce se înțelege prin situația de pericol pentru animale, potrivit proiectului de OUG:
- rănirea sau schingiuirea animalelor;
- organizarea de lupte între animale sau cu animale;
- practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
- folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
- prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.