Marcel Ciolacu se contrazice de pe o zi pe alta: Duminică i-a cerut demisia lui Ludovic Orban, luni l-a acuzat că aruncă țara în haos, depunându-și mandatul

Publicat: 08 12. 2020, 08:20
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a avut o reacție critică după ce liderul PNL, Ludovic Orban, și-a depus mandatul de premier, ca urmare a rezultatelor obținute de liberali la alegerile parlamentare. Ciolacu l-a acuzat pe Orban că a făcut un gest iresponsabil. „Funcţia de prim-ministru nu se părăseşte cum vrei. Nu poţi să laşi ţara într-un haos pentru că te-ai supărat. Ce a făcut Orban este impardonabil”, a tunat social-democratul. Asta deși, cu doar o zi înainte, îi ceruse demisia lui Ludovic Orban. “Eu aştept întâi demisia domnului Ludovic Orban din funcţia de prim-ministru. Românii, prin vot, i-au cerut acest lucru”, a spus Marcel Ciolacu duminică, după închiderea urnelor.

Marcel Ciolacu nu se poate hotărî dacă demisia lui Ludovic Orban e un lucru bun sau rău

Duminică seară, după închiderea urnelor, Marcel Ciolacu a insistat în mai multe declarații publice că Ludovic Orban ar trebui să demisioneze din funcția de prim-ministru, căci românii au arătat, prin votul lor, că nu-i mai vor pe liberali la Putere.

„Eu aştept întâi demisia domnului Ludovic Orban din funcţia de prim-ministru. Românii, prin vot, i-au cerut acest lucru”, declara Ciolacu, duminică seară.

El mai precizase că Ludovic Orban n-ar trebui să mai fie premier după alegeri: „Vă spun cu certitudine un lucru: faptul că Ludovic Orban nu mai poate să fie premierul României, cel puțin dacă dorim să respectăm votul românilor. Eu m-am uitat la votul românilor și de acolo rezultă foarte clar nevoia de schimbare a noii guvernări”.

Luni seară, în schimb, după ce Ludovic Orban chiar și-a dat demisia, Marcel Ciolacu s-a sucit: „Din acest moment, Guvernul nu mai poate emite ordonanţe de urgenţe. Noi nu avem constituit un Parlament. Toată această procedură poate să dureze şi o lună de zile. Ce face România în această lună de zile, când avem un lider politic care vremelnic ocupă funcţia de premier şi pleacă după funcţie. Dacă Guvernul nu e instituit la prima încercare, noi nu avem un Guvern cu drepturi depline în plină criză sanitară? Este un gest iresponsabil. Este normal când pierd alegerile că nu mai ai ce căuta în funcţie, dar până vine următorul Guvern îţi faci datoria până la capăt ca om de stat. Ei au pierdut alegerile, intrăm în logica constituţională în care partidul cu cele mai multe mandate merge primul să propună premierul. Funcţia de prim-ministru nu se părăseşte cum vrei. Nu poţi să laşi ţara într-un haos pentru că te-ai supărat. Ce a făcut Orban este impardonabil”.

Ludovic Orban și-a depus mandatul. Nicolae Ciucă e premier interimar

Luni seară, președintele PNL, Ludovic Orban, a demisionat din funcția de prim-ministru al României.

„Decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar, că nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formațiunile politice de centru-dreapta care susțin cu claritate orientarea euroatlantică a României și care vor cu adevărat să utilizeze toate resursele pe care le va avea România la dispoziție, și de asemenea să fructifice oportunitățile pentru a putea să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre cetățenii români”, a afirmat Orban.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier interimar pe Nicolae Ciucă, ministrul Apărării.