Marcel Ciolacu (PSD): Guvernul Orban a introdus taxa pe coronavirus. A dat 290.000 de amenzi, în valoare totală de 570 de milioane de lei, dar a efectuat doar 175.000 de teste

Publicat: 30 04. 2020, 17:20
Foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a acuzat Guvernul Orban că ar fi „introdus taxa pe coronavirus”, în condițiile în care a dat 290.000 de amenzi, în valoare totală de 570 de milioane de lei, dar a efectuat doar 175.000 de teste „și nu știe nimeni încă numărul exact al persoanelor testate”.

Marcel Ciolacu (PSD) acuză Guvernul Orban că ar fi introdus taxa pe coronavirus

„GUVERNUL A INTRODUS TAXA PE CORONAVIRUS!!! A dat 290.000 de amenzi, dar a efectuat doar 175.000 de teste și nu știe nimeni încă numărul exact al persoanelor testate. AMENZI în valoare de 570 de MILIOANE de lei! Amenzi date la grămadă, după bunul plac! Una e să-i sancționezi pe cei care riscă să răspândească virusul, alta e să cauți nod în papură pentru a realiza planul de amenzi prestabilit!”, a scris Marcel Ciolacu, joi, pe pagina sa de Facebook.

Șeful PSD susține că „Guvernul nu și-a făcut deloc treaba și a pus toată presiunea pe cetățeni”, pentru că valoarea totală a amenzilor „depășește sumele alocate pentru echipamente de protecție pentru cadrele medicale”.

„Când dai 290.000 de amenzi, cu mult mai mult decât testele de coronavirus efectuate, iar când valoarea lor depășește sumele alocate pentru echipamente de protecție pentru cadrele medicale, înseamnă că Guvernul nu și-a făcut deloc treaba și a pus toată presiunea pe cetățeni!”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.

Marcel Ciolacu mai susține că nivelul maxim al amenzilor din România „e cel mai mare din Europa”, iar totalul sancțiunilor aplicate depășește „impozitul pe profit colectat în același interval”.

„Când nivelul maxim al amenzilor din România e cel mai mare din Europa, de 6 ori salariul mediu net, iar totalul sancțiunilor aplicate ajunge la 570 milioane lei, depășind impozitul pe profit colectat în același interval, nu mai e vorba doar de contravenții, ci de o taxă mascatăprin care Guvernul PNL își acoperă gaura pe care și-a dat-o singur în buget, prin modul catastrofal în care a gestionat economia!”, a conchis Ciolacu.

Amenzi riscă și românii care încalcă restricțiile de 1 mai

Amenzi riscă și românii care încalcă restricțiile în acest weekend, marcat de data de 1 mai, când românii tradițional făceau gratare sau plecau la mare. În direct pe B1 TV, miercuri seară, Marcel Vela anunța că cei care nu respectă măsurile pentru limitarea răspândirii de COVID-19 ar putea fi sancționați cu sume cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei.

„Avem în atenție orice problemă, evident, care poate crea riscuri, care poate duce la răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus. În acest sens am mărit proiectul de efective, care vor lucra în acest weekend, inclusiv toate unitățile vor fi atente, vom aplica toate măsurile cuprinse în ordonanțe. Așadar, va fi o muncă la fel de titanică, probabil, ca și de Sărbătorile Pascale, dar Ministerul Afacerilor Interne va fi la datorie”, declara ministrul de Interne, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Întrebat dacă românii pot merge la grătar de 1 mai, dar și ce amenzi riscă în cazul în care acest lucru nu este posibil, iar ei nu respectă restricțiile, demnitarul a precizat: „Nu puteți să vă duceți la grătar în acest weekend, de 1 mai. Pe balcon, în curte, dar să nu fie mai multă lume. Amendă de la 2.000 de lei, până la 20.000”.