Ciolacu: Executivul să se îndatoreze mai mult / Eu aș face comenzi industriei românești / Băncile trebuie să fie solidare cu populația (VIDEO)

Publicat: 31 03. 2020, 17:30
Foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a declarat, pentru B1 TV, că în continuare este de părere că România avea nevoie de un guvern de uniune națională, măcar până când depășește această criză declanșată de noul coronavirus, propunere cu care, de altfel, a și mers la consultările de la Palatul Cotroceni. Liderul PSD a mai spus că, dacă ar fi premier, ar împrumuta bani ca să-i bage în economia reală și ar condiționa ajutorul dat de stat firmelor de obligația ca acestea să nu concedieze oamenii. Din nou, acesta a făcut un apel către bănci să fie solidare cu populația.

Liderul social-democraților a susținut că ajutorul dat de stat companiilor ar trebui condiționat de angajamentul acestora că nu vor da oameni afară: „România, cu adevărat, se află în acest moment în fața unei amenințări, a unei pandemii și a unei provocări economice. Sunt până acum 500.000 de contracte suspendate. Măsurile Guvernului trebuie să vină în așa fel încât să conserve o anumită stare. Când statul ajută anumite IMM-uri, companii, când ajuți asociații familiale, trebuie să și ceri lucruri. În restul Europei, lucrurile sunt foarte clare: ori se atribuie de la stat 75% sau 80%, cum e în Spania, dar statul cere companiilor să nu concedieze lumea. Lucrurile nu poți să le separi”.

Acesta a insistat, din nou, că băncile trebuie să dea dovadă de solidaritate: „Băncile au fost ajutate de populațiile globului, când au intrat în colaps. Nu cred că tema e dacă sunt bănci românești sau străine. Ele trebuie să existe și să fie solide, dar, în acest moment, solidaritatea înseamnă atât din partea popuației, cât și din partea băncilor”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ciolacu a mai spus că Ordonanța de Urgență a Guvernului PNL privind suspendarea plății ratelor pentru nouă luni este o „bâlbâială”: „O să scoatem o formă corectă din Parlament și o formă discutată instituțional și cu BNR, astfel încât să nu punem în pericol sistemul bancar. Dar, repet, un sistem echitabil. Toată lumea trebuie să contribuie”.

Președintele PSD a mai spus că România e, într-un fel, avantajată deoarece are o datorie de doar 36-37%, deci își permite să se mai împrumute pentru a ajuta firmele și populația: „Guvernanții trebuie să facă demersurile de a se îndatora mai mult și de a nu tăia consumul. Să tai salariile acum e o prostie, înseamnă să descurajezi total consumul. Și așa lumea nu mai cheltuie”.

Întrebat de moderatorul Tudor Barbu dacă ar lua bani împrumut și ar pompa în economia reală, Ciolacu a răspuns: „Categoric! Aș face comenzi industriei românești, aș comanda fabricii Dacia și Ford schimbarea parcurilor auto la toate instituțiile. Ții astfel economia în funcțiune. Nu contează când se vor furniza, trăim totuși din colectare…”.

Marcel Ciolacu a insistat, din nou, că în această perioadă de criză România avea nevoie de un guvern de uniune națională: „Eu aș fi fost adeptul unei guvernări de uniune națională, măcar în această perioadă. La APIA știți că s-au suspedat solicitările? Despre asta vorbim! Noi nu avem busolă și nu suntem pregătiți pentru ce va urma economic. Trebuie discuții aprofundate, instituționale, și găsite soluții rapid. Nu vreau să creez panică, dar suntem un pic superficiali, puțin spus. Să nu inventăm apa caldă, să vedem cum abordează lucrurile ecoomiile mai sănătoase și să ieșim din acea bulă în care am trăit 20 de ani. Nu spunem să ne rupem de UE, Doamne ferește!, avem deja 3 miliarde bani europeni și din câte știu încă nu le-am solicitat, dar trebuie să ieșim din această bulă și să vedem interesul nostru, să vedem cum va arăta țara după pandemie. Cu acest mesaj am fost și la Cotroceni, că dorim un guvern de uniune națională, căutăm cei mai buni specialiști în toate partidele și să depășim această perioadă”.

Liderul PSD a mai spus că a avut discuții la telefon cu premierul Ludovic Orban, dar „mi-aș fi dorit mult mai aplicate, cred că e prins cu foarte multe lucruri”.