Marcel Ciolacu propune ca Parlamentul să nu mai ia în considerare propuneri legislative care afectează caracterul național, independent, unitar și indivizibil al României

Marcel Ciolacu propune ca Parlamentul să nu mai ia în considerare propuneri legislative care afectează caracterul național, independent, unitar și indivizibil al României
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri în Camera Deputaților intenția de a modifica regulamentul, astfel încât să nu mai poată fi înregistrate și dezbătute proiecte de lege care să vizeze caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului român. Liderul PSD și președintele Camerei Deputaților a precizat că un astfeld e proiect de modificare a regulamentului ar urma să fie depus și la Senat.

Potrivit inițiativei PSD, ”nu sunt luate în considerare inițiativele legislative care afectează caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului român, precum și cele care afectează integritatea teritoriului României”.

Marcel Ciolacu a precizat că astfel de modificări au rolul de a opri proiecte legislative care s efolosesc de conflicte interetnice pentru câștigarea capitalului politic.

Proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc

Această propunere are loc în contextul în care un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc, depus de deputați UDMR cu o zi înainte de Crăciun, în 2019, a fost adoptat tacit de către Camera Deputaților pe data de 23 aprilie. Deși a fost respins de Senat, cameră decizională inițiativa UDMR a provocat dezbateri intense.

Potrivit proiectului legislativ, Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc

De asemenea inițiativa prevede că Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu un mandat de patru ani dar și autorități locale – un Consiliul Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primar.

Seful Consiliului Național Secuiesc va cere ca proiectul pentru autonomie să fie depus și a cincea oară

Senatul României a respins, miercuri, cu 126 de voturi „împotrivă” și 9 „pentru”, propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc. UDMR este singura formațiune parlamentară care a votat în favoarea demersului.

Cu toate acestea, Izsak Balazs, președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), a anunțat că va cere structurii să hotărască înaintarea pentru a cincea oară a propunerii legislative privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc. De altfel, inițiatorii proiectului sunt deputații Zsolt-Istvan Biro și Jozsef-Gyorgy Kulcsar-Terza, care au candidat pe lista UDMR din partea CNS.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`