Marcel Ciolacu propune un sprijin anual de 2 milioane de euro pentru Mitropolia Basarabiei. Proiectul, depus chiar în ziua vizitei la Chișinău

Publicat: 22 06. 2023, 09:13
Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Trei deputați PSD, printre care și premierul Marcel Ciolacu, au depus la Senat un proiect de lege care prevede ca statul român să aloce anual 2 milioane de euro pentru Mitropolia Barasabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române. Proiectul a fost depus chiar miercuri, în ziua în care prim-ministrul României se afla la Chișinău pentru o vizită de lucru, potrivit Agerpres.

Marcel Ciolacu, proiect privind un sprijin anual de 2 milioane de euro pentru Mitropolia Basarabiei

Proiectul de alocare a sprijinului financiar pentru Mitropolia Basarabiei a fost inițiat de Marcel Ciolacu, de președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, și de liderul deputaților PSD, Ciprian Șerban.

„Anual se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, suma în lei, echivalentă a 2 milioane de euro, pentru Mitropolia Basarabiei, Republica Moldova, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Române. Suma alocată potrivit art. 1 se prevede distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte şi se acordă ca sprijin financiar Mitropoliei Basarabiei, Republica Moldova”, se arată în proiect.

Destinația fondurilor, se menționează în proiect, va fi stabilită de Administrația Patriarhală și Mitropolia Basarabiei, prin Arhiepiscopia Chișinăului.

„Grija Bisericii Ortodoxe Române pentru credincioșii românii ortodocși din Republica Moldova a fost neîntreruptă, manifestându-se și după intrarea teritoriului dintre Prut și Nistru în componența U.R.S.S., fapt subliniat de Sfântul Sinod al Bisericil Ortodoxe Române în comunicatul de presă din data de 9 aprilie 1992. «Biserica Ortodoxă Română nu a recunoscut niciodatà desfiinșarea Mitropoliei Basarabiei, cu sediul la Chișināu». La 19 decembrie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act de reactivarca Mitropoliei Basarabiei și a recunoscut această Mitropolie ca autonomă și de stil vechi, fâcând parte integrantã din Biserica Ortodoxă Română, cu reședința în Chișinău”, arată premierul Marcel Ciolacu, citat de Profit.ro.