Marcel Ciolacu propune ca UDMR să preia ministerele Energiei și Fondurilor Europene / Surse: UDMR înclină să iasă de la guvernare dacă pierde Dezvoltarea

Publicat: 11 06. 2023, 16:19
Actualizat: 11 06. 2023, 16:20
Marcel Ciolacu, președintele PSD, și Kelemen Hunor, liderul UDMR. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, a declarat duminică, după o ședință în partid, că PSD vrea ca UDMR să rămână la guvernare și că la discuțiile de duminică seară cu Nicolae Ciucă (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) va merge cu propunerea ca Uniunea Democrată Maghiară să ia ministerele Energiei și al Fondurilor Europene în viitorul cabinet. Surse din UDMR susțin că Uniunea înclină să iasă de la guvernare dacă pierde un minister atât de important precum cel al Dezvoltării.

Propunerea lui Ciolacu pentru UDMR

„A fost o discuție pentru a continua colaborarea cu UDMR, colegii mei sunt total de acord cu asta și s-a venit și cu o propunere cu care o să merg la întâlnirea pe care o s-o am cred că astăzi cu domnul premier Ciucă și cu președintele Kelemen Hunor.

Propunerea este ca UDMR să preia Energia și Fondurile Europene”, a declarat Marcel Ciolacu, după ședința cu ceilalți lideri din PSD.

Potrivit surselor G4Media, Nicolae Ciucă, președintele PNL, ar urma să demisioneze, luni, din funcția de prim-ministru dacă sindicatele din Educație acceptă ultima ofertă a Guvernului și renunță la grevă. Numirea noului guvern ar trebui să se realizeze până la finalul săptămânii următoare.

UDMR înclină să iasă de la guvernare dacă pierde Ministerul Dezvoltării

Numai că UDMR înclină spre ieșirea de la guvernare dacă pierde Ministerul Dezvoltării. Acesta este un minister extrem de important, mai ales în contextul anului electoral 2024, deoarece gestionează proiectele primăriilor și consiliilor județene, finanțate de la bugetul de stat.

Ministerele Dezvoltării și Mediului ar fi dorite de PNL-iști. Între cele două formațiuni sunt deja tensiuni după ce liberalii au mai luat și alte funcții deținute până de curând de UDMR-iști.

„Noi nu ieșim de la guvernare. Dar dacă vom pierde Dezvoltarea și Mediul, vom considera că am fost scoși afară de la guvernare, iar PNL și PSD nu au respectat protocolul coaliției”, au declarat sursele G4Media.

Alte surse afirmă că președintele UDMR, Kelemen Hunor, ar fi înclinat să plece de la Palatul Victoria și din cauza problemelor sociale pe care trebuie să le gestioneze Guvernul și care ar putea afecta electoral Uniunea.