Marcel Ciolacu: Poate ar fi trebuit insistat ca România să fie separată de Bulgaria la votul din Consiliul JAI privind aderarea la Schengen (VIDEO)
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, luni, că poate ar fi fost mai bine ca, la votul din Consiliul JAI privind aderarea la Schengen, România să fie separată de Bulgaria. Poate astfel am fi avut mai multe șanse, a insistat Ciolacu, în contextul în care Olanda a votat și ea împotrivă, dar a precizat că face acest lucru doar în ce privește Bulgaria și nu are nimic de obiectat în privința României.
Liderul PSD a mai susținut că politicienii din familia europeană din care face parte PSD au votat cu toții pentru aderarea României la Schengen, cei care s-au pronunțat împotrivă fiind parte din familia europeană a PNL.
România nu a fost primită în Schengen. Ciolacu, despre greșelile făcute
„În sondaje există o anumită percepție, o anumită frustrare în primul rând a românilor față de un alt stat membru UE și al Europei altfel prieten, această abordare brutală a Austriei ieșind dintr-o logică de uniune a statelor, mai ales că îndeplinim toate cerințele tehnice.
E prima dată când Comisia Europeană propune ceva Consiliului JAI și decizia e cu totul alta.
Rămâne întrebarea de ce am mers în continuare pe lista cu Bulgaria atât timp cât exista o decizie a Olandei că nu va vota pentru Bulgaria. Dacă austria ar fi votat sau nu cu România, dacă pe ordinea de zi se rămânra în același pachet România și Bulgaria, oricum n-am fi trecut de Consiliul JAI.
Acest pachet România – Bulgaria a fost trecut acum 10 – 11 ani. Poate ar fi trebuit insistat la Comisie ca propunerea de intrarea pe ordinea de zi al Consiluiul JAI să fie o separare între România și Bulgaria, ca să avem o șansă mai mare.
Cert e că familia europeană social-democrată a susținut demersul României în unanimitate. Acum un premier și un ministru de Interne al unui stat european, parte din familia europeană de dreapta din care e și PNL, a avut un vot negativ în ce privește România. (…) Noi știam că Olanda va vota împotriva Bulgariei și, implicit, împotria României”, a afirmat Ciolacu.
Ciolacu: „E o umilință arătată nu doar clasei politice”
Cât despre boicotarea firmelor austriece, liderul PSD a afirmat: „Fiecare dintre noi reacționează, unii își mută conturile… E o umilință arătată nu doar clasei politice. Vreau să fac o distincție între cetățenii austrieci și liderii politici austrieci”.
„Când Austria vrea șefia OSCE, să nu te aștepți ca România să nu folosească drept de veto”, a mai precizat Ciolacu.