Marcel Ciolacu, președintele PSD, a afirmat că Parlamentul va lua în discuţie legile siguranţei naţionale când întregul pachet va ajunge în Legislativ.
Declarațiile au fost făcute în contextul în care prevederi dintr-o lege privind funcționarea SRI au stârnit controverse și ample dezbateri.
„Eu am înţeles că le trec prin Guvern. Aştept întreg pachetul. Aţi văzut că Parlamentul a făcut o comisie specială şi nu vom discuta legile siguranţei naţionale până nu vine întregul pachet la Parlament cu avizele de la Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a insistat că „Guvernul trebuie să-şi asume acest lucru” și că în Parlamenr vor fi discutate legile doar când va ajunge întreg pachetul.
Ciolacu a refuzat să comenteze articolele de lege apărute în spațiul public.
În coaliția de guvernare se dezbate un proiect de lege care prevede, printre altele, că firmele și cetățenii vor fi obligați să sprijine SRI în operațiune sale, la cererea acestuia.
De asemenea, personalul SRI va putea fi anchetat doar de un număr limitat de procurori, perchezițiile la sediul Serviciului vor putea fi făcute doar cu autorizarea președintelui României, iar reținerea sau percheziționarea personalului SRI se va putea face doar cu acordul directorului SRI și în prezența unui jurist al acestuia.
13 ONG-uri au publicat un text de protest față de proiectul de lege: „Protestăm ferm împotriva planurilor puterii politice de a oferi impunitate și puteri sporite agenților din serviciile de securitate”.
Alina Mungiu-Pippidi, profesor de studii de democrație, a declarat că prevederile proiectului amintesc de Zimbabwe, stat în care „șeful serviciului secret, când s-a plictisit să mai fie omul numărul doi, s-a făcut președinte”. Politologul a mai susținut că intrarea în vigoare a acestei legi ar însemna ca SRI și SIE să devină „oficial deasupra oricărei legi”.