Marcel Ciolacu, liderul PSD: Marile primării și consiliile judeţene intră în colaps financiar de la 1 iunie / Perspectiva prezentată de Guvern arată imposibilitatea de a mări pensiile cu 40% (VIDEO)

Publicat: 28 04. 2020, 15:38
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu a acuzat, marți, Guvernul Orban că nu a alocat suficienți bani pentru funcționarea spitalelor în acest context special generat de epidemia de coronavirus. Prin urmare, consiliile judeţene şi primăriile de municipii vor intra în colaps financiar, susține el. Președintele PSD a precizat că acest lucru se va întâmpla după 1 iunie. Ciolacu a mai spus că, din acel moment, nu vor mai fi bani pentru unitățile medicale sau pentru protecția copilului. De asemenea, el s-a arătat sceptic că pensiile vor mai fi mărite cu 40% de la 1 septembrie.

Marcel Ciolacu anunță colapsul financiar în cazul primăriilor

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a declarat că primăriile de municipii și consiliile județene vor intra în colaps financiar „începând cu data de 1 iunie, cel târziu 1 iulie”, deoarece Guvernul PNL nu a alocat sume suficiente pentru funcționarea spitalelor, în contextul epidemiei de COVID-19.

„Cheltuielile suportate de autorităţile locale, indiferent de culoarea politică, ajung la 500 de milioane. Banii de la Guvern pentru spitalele judeţene şi pentru lupta medicilor cu coronavirusul au ajuns la 17 milioane de lei.

Începând cu data de 1 iunie, cel târziu 1 iulie, consiliile judeţene şi marile primării de municipiu vor intra în colaps financiar. Nu vor mai fi bani nici pentru spitale, nici pentru protecţia copilului”, a declarat Marcel Ciolacu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Liderul PSD a mai reproșat Guvernului PNL că a dat numeroase atribuții administrațiilor locale, dar nu și banii necesari.

„La capitolul sănătate şi protecţia copilului, vom veni cu un amendament la rectificarea bugetară pe care am introdus-o în Parlament”, a mai precizat Ciolacu, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD.

Marcel Ciolacu nu crede că pensiile se vor mai majora cu 40%

Totodată, liderul PSD s-a arătat sceptic că pensiile vor mai fi majorate de la 1 septembrie 2020, așa cum prevede legea.

Ciolacu a ținut să aducă aminte faptul că Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru Legea bugetului pe 2020. Aceasta nu a mai urmat, ca de obicei, traseul de dezbatere în Parlament.

„Perspectiva prezentată de Guvern arată această imposibilitate de a mări pensiile cu 40%. Ce facem dacă economia nu porneşte, dacă economia nu funcţionează şi nici consumul? Cîţu, cel puţin, trebuie să plece de urgenţă din Guvern, altfel vom merge din rău în mai rău”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Luni, Ministerul Finanțelor a anunțat un deficit bugetar de 1,67% din PIB după primele trei luni ale anului. Agențiile de rating au schimbat în negativ perspectiva României.

PSD depune moțiuni simple împotriva lui Florin Cîțu și Adrian Oros

Tot marți, Marcel Ciolacu a anunțat că social-democrații vor depune moțiuni simple împotriva ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, și ministrului Agriculturii, Adrian Oros. Acesta a precizat că moțiunile vor intra în dezbatere parlamentară cel târziu săptămâna viitoare.

Marcel Ciolacu i-a reproșat ministrului Agriculturii, Adrian Oros, că nu interzice exporturile de cereale, în condițiile în care seceta din acest an anunță o producție scăzută.

Lui Florin Cîțu, liderul PSD i-a reproșat că nu a organizat cum ar fi trebuit sprijinul către micii întreprinzători, dat fiind că platforma IMM Invest, creată pentru aceștia, a picat chiar în ziua lansării.

„Îl rog public pe domnul Cîțu să înceteze toate minciunie din spațiul public. Nu are nicio legătură o moțiune simplă cu nu știu ce site blocat de OZN-uri și extratereștii din creierul dânsului”, a declarat Ciolacu, aluzie la acuzația lui Cîțu, potrivit căreia adversarii politici ai Guvernului au avut grijă să atace site-ul IMM Invest.