Marcel Ciolacu, întrebat dacă a avut o înțelegere cu Viktor Orban, privind autonomia Ținutului Secuiesc: „De asta am cerut serviciilor să spună dacă președintele a avut astfel de informări”

Publicat: 29 04. 2020, 20:29
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a respins într-o intervenție televizată acuzațiile, potrivit căruia ar fi avut o înțelegere cu prim-ministrul Ungariei Viktor Orban, în urma căreia proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc ar fi fost adoptat tacit de către Camera Deputaților.

“Nu îl cunosc pe Viktor Orban. Nu îl cunosc, nu am avut nicio discuție directă sau prin intermediari. Nu există. De asta am cerut serviciilor să spună dacă președintele a avut astfel de informări. Este o acuzație destul de gravă. Cred că nu există o acuzație mai gravă”, a declarat președintele PSD Marcel Ciolacu, la Digi24.

Întrebat dacă există disensiuni în interiorul PSD, declanșate de controversatul proiect de lege, Marcel Ciolacu a recunoscut că au existat discuții aprinse cu unii membrii. De asemenea, el a adus acuzații la adresa fostului premier Viorica Dăncilă, care a lansat pe Facebook un atac la adresa actualei cconduceri a PSD.

“Într-un partid atât de mare este normal să fie discuții. Atacul este unul politic. Trebuie și un scandal din interior dus de câteva persoane. De când sunt președintele PSD am o altă abordare și nu sunt deranjat”, a precizat Marcel Ciolacu.

În ceea ce o privește pe Viorica Dăncilă, Marcel Ciolacu s-a întrebat ironic: “Și dumneavoastră, nu vi se pare dubios că a pus o postare sponsorizată astăzi?”

Pre;edintele PSD a precizat că proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc nu a fost pus pe ordinea de zi în ședința din data de 23 aprilie, în condițiile în care comitetul liderilor au decis să fie dezbătute doar legile privind măsurile împotriva COVID-19.

“Am avut pe ordinea de zi tot ce înseamnă anti-COVID. Nu puteam să facem asta. Ordinea de zi a plenului Parlamentului se face de către Comitetul Liderilor. Acolo au hotărât ca pe ordinea de zi, deoarece urmeaza vot telefonic, să fie trecute legi care au legătură doar cu COVID-19.

Decizia liderilor de grup a fost foarte clară deoarece era un vot pentru prima dată improvizat, am decis că intră numai măsurile anti-COVID. Niciodată acest proiect nu va trece prin Parlamentul României”, a spus Marcel Ciolacu.

Acuzațiile aduse de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o reacție dură la adresa PSD, dup[ ce un proiect de lege controversat privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit de către Camera Deputaților. În declarația sa, Klaus Iohannis a sugerat că șeful PSD ar fi avut înțelegeri cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.

„E incredibil ce se întâmplă în parlament. PSD a ajutat UDMR să treacă o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. E incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. E incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament. În timp ce noi, eu, guvernul, restul autorităților ne luptăm cu pandemia, pentru viețile românilor, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete ale Parlamentului ca să dea Ardealul ungurilor.

Ciolacu, oare ce v-a promis Viktor Orban în schimul acestei înțelegeri? Vedeți? Aceasta înseamnă majoritatea toxică PSD-istă! Acum poate înțelegeți mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică PSD-istă să mai decidă.

E inacceptabil și, cât timp voi fi eu președintele României, o asemenea lege nu va trece. Jo napot kívanok (Bună ziua), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a declarat Iohannis.

Viorica Dăncilă cere demisia actualei conduceri a PSD

Atacuri la adresa lui Marcel Ciolacu au venit și din interiorul PSD. Fostul preşedinte al partidului, Viorica Dăncilă, a cerut demisia lui Marcel Ciolacu de la şefia PSD şi de la conducerea Camerei Deputaţilor.

„Oricine ar fi fost liderul PSD și Președintele Camerei Deputaților astăzi, dacă a permis adoptarea acestui proiect de lege profund anti-constituțional și anti-românesc, nu merită să îi mai reprezinte pe români și nici să rămână în fruntea partidului”, a declarat Viorica Dăncilă într-o postare publicată pe Facebook.