Liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat de părere, luni seară, la Digi 24, că România ar trebui să se opună prin veto în forurile europene „de fiecare dată când există un interes al statului austriac”.
Întrebat ce crede despre îndemnurile la boicotarea companiilor austriece și reacția cancelarului Karl Nehammer, care susține că o astfel de situație ar dăuna mai degrabă României, liderul PSD a declarat: „Mă uitam pe cifre, am depășit investițiile străine directe anul acesta cu peste 50% față de anul trecut. O țară membră a Uniunii Europene nu poate să vorbească fără să aibă investiții străine pe teritoriul ei. De aceea am dorit în Uniunea Europeană cu toții”.
„Nu ne-am dorit să fim o piață de desfacere, aici este și o problemă a noastră. Eu, unul, cel puțin, m-am săturat să tot fim plângăreți pe la televizoare și să nu luăm atitudine și să venim cu un efort susținut pentru companiile de pe teritoriul României, românești până la urmă, indiferent de cine este investitorul din spate, pentru a se crea o plusvaloare în România”, a continuat el.
Marcel Ciolacu consideră că „boicotul e în sufletul fiecăruia”.
„Boicotul îl hotărâm fiecare. Eu, în acest moment, dacă aș fi invitat să merg în Austria la schi, n-aș merge. E prima reținere, dar este normal să fie așa. Nu trebuie să confundăm românii, austriecii cu liderii trecători ai fiecărei țări – și eu sunt trecător, și cei care au luat decizia acum în Austria sunt trecători. Cred că trebuie să fim mult mai raționali și să înțelegem că noi trebuie să rezolvăm această problemă. Locul României este în spațiul Schengen, la fel cum este în Uniunea Europeană”, a adăugat președintele PSD.
Întrebat dacă totul va merge mai departe ca până acum, Marcel Ciolacu a afirmat: „Nu știu dacă va fi chiar așa ușor, dar noi trebuie să avem un răspuns european. Noi nu trebuie să creăm o răfuială între români și austrieci. Repet, e o decizie a unor lideri politici vremelnici care conduc acum Austria. Trebuie răspunsul nostru să fie pe măsură, acolo unde și ei și-au folosit dreptul de veto. Același lucru România, în acest moment, are obligația să îl facă”.
„Să știți că oricât de frustrați am fi, oricât de supărați (…), e un sentiment de neputință, pentru că e o nedreptate. În fața unei nedreptăți, reacționezi foarte imprevizibil și foarte puțin îți lasă loc să găsești o rațiune, dar până la urmă demersul va trebui să fie unul diplomatic. Repet, până atunci, în forurile europene, România are obligația, din acest moment, să dea drept de veto de fiecare dată când există un interes al statului austriac”, a mai spus Marcel Ciolacu.