Marcel Ciolacu: Guvernul a scăpat epidemia de sub control. La 4.000 de cazuri pe zi sunt excluse alegerile legislative. Cum poate rezulta un Parlament legitim, când oamenii nu vin la vot?

Publicat: 15 10. 2020, 08:41
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a acuzat Guvernul PNL că a scăpat de sub control epidemia de coronavirus. El a mai susținut că la peste 4.000 de infectări pe zi, prag depășit miercuri, este exclusă organizarea alegerilor parlamentare.

Precizarea vine în contextul în care Guvernul liberal și președintele Klaus Iohannis insistă cu organizarea scrutinului pe 6 decembrie, în vreme ce Curtea Constituțională a stabilit că Parlamentul ar trebui să decidă data alegerilor. Legislativul este controlat de PSD, care vrea amânarea legislativelor. Și Pro România are această poziție. De altfel, în Parlament există un proiect de lege care prevede amânarea alegerilor parlamentare până în martie 2021. În replică, președintele Iohannis a susținut că evoluția epidemiei de COVID-19 oricum nu va fi mai bună atunci.

Marcel Ciolacu: La 4.000 de infectări cu coronavirus pe zi nu se pot organiza alegerile parlamentare

Liderul social-democraților exclude posibilitatea organizării alegerilor parlamentare până la finalul acestui an, în condițiile în care România a ajuns să înregistreze chiar și peste 4.000 de infectări cu coronavirus pe zi.

„Preşedintele Iohannis şi Guvernul lui au scăpat epidemia de sub control. La 4.000 de cazuri de coronavirus pe zi sunt excluse alegerile parlamentare. Trebuie să avem un Parlament legitim, nu să voteze doar câţiva români. Cum poate fi un Parlament legitim, când oamenii nu vin la votare?”, a declarat Marcel Ciolacu, pentru RTV.

Acesta a insistat că Executivul trebuie să vină să explice situația: „Noi vrem să vorbim în primul rând cu cei din Guvern, să facem un plan. Avem proiectul de act normativ despre amânarea alegerilor. Eu aş invita în primul rând Guvenrul să ne explice”.

PNL și președintele Klaus Iohannis vor alegeri parlamentare pe 6 decembrie, PSD și Pro România se opun

În ședința din 3 septembrie, Guvernul a adoptat o Hotărâre potrivit căreia alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie. Numai că, la finele lunii, Curtea Constituțională a stabilit că decizia trebuie să aparțină Parlamentului, nu Guvernului.

„Gândiți-vă că parlamentarii nu răspuns pentru voturile politice din mandat, deci dacă Paramentul nu poate stabili data alegerilor, că nu vin parlamentarii la cvorum și nu se poate adopta legea, ei nu răspund. Și rămân în funcție. Ce faci?”, a reacționat premierul Ludovic Orban.

Miercuri, CCR a publicat și motivarea aceste decizii, în care precizează că Legislativul are voie să amâne trei luni organizarea scrutinului, iar odată intrată în vigoare legea, Hotărârea de Guvern care prevede că 6 decembrie e ziua alegerilor își încetează efectul.

PSD și Pro România insistă că alegerile nu se pot desfășura acum, pericolul de răspândire și mai agresivă a coronavirusului fiind foarte mare.

Nu de aceeași părere este și președintele Klaus Iohannis: „O democrație nu funcționează fără alegeri. Nu putem funcționa cu un Parlament fără puteri depline, așa cum ar fi după 20 decembrie. Nu va mai putea da legi organice”.

Recent, deputatul independent Adrian Dohotaru a anunțat că a depus un proiect de lege ce prevede amânarea alegerilor parlamentare până în martie 2021.

„Niciun medic nu a reuşit să îmi spună cu mâna pe inimă că în martie va fi mai bine ca în luna decembrie”, a fost replica președintelui Iohannis.