Marcel Ciolacu face acuzații grave la adresa PNL: “Au furat ca în codru! Ei furau de rupeau și noi stăteam în case” / Ciucă, Bode și Virgil Popescu, printre miniștrii care făceau achiziții la greu în pandemie

Publicat: 02 05. 2023, 22:23
Actualizat: 02 05. 2023, 22:23
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat luni acuzații grave la adresa partenerilor de coaliție.  Acesta susține că în perioada pandemiei de COVID-19, în timp ce românii erau închiși în case, liberalii ”furau de rupeau” la guvernare. Marcel Ciolacu a omis însă să spună că aceiași oameni se află în continuare la guvernare alături chiar de social-democrați.

Acuzații grave lansate de Marcel Ciolacu la adresa partenerilor din coaliție

”PNL a fost la guvernare. Au aprobat 1 miliard de euro pe vaccinuri, s-a furat ca în codru la Unifarm, când noi toți făceam Skype, nimeni nu ieșea din casă, ei furau de rupeau. Nu pot acum să nu le spun asta. Avem o datorie publică imensă. Partidul Social Democrat a lăsat un buffer de 8 miliarde de euro și am găsit o datorie de peste 50%”, a spus Marcel Ciolacu într-un interviu pentru Antena 3.

Deși nu a nominalizat niciun lider liberal, mulți dintre oficialii responsabili pentru achizițiile din pandemie se regăsesc chiar în actualul guvern PSD-PNL. Este vorba în primul rând chiar despre premierul Nicolae Ciucă, care a îndeplinit funcția de ministru al Apărării când liberalii “furau ca în codru”, cum a spus Marcel Ciolacu.

Un alt nume greu din PNL care s-a ocupat de achiziții în pandemie și care astăzi guvernează cot la cot cu cei din PSD este ministrul Enrgiei, Virgil Popescu. De altfel, acesta a fost deja audiat la DNA ca martor în dosarul Romarm, pentru a oferi detalii procurorilor despre neregulile din perioada în care era ministru al Economiei.  Nici ministrul de Interne Lucian Bode nu este străin de guvernarea liberală pe care o incriminează președintele PSD. Prin urmare, se naște întrebarea dacă nu cumva acuzațiile de furt în timpul pandemiei făcute de Marcel Ciolacu nu îi vizează chiar pe cei trei.

„Am văzut că Curtea de Conturi a făcut anumite rapoarte. Vă aduceți aminte ce a facut prim-ministrul Orban când a dat 100 de milioane de la statul român unor oameni de afaceri și acei oameni de afaceri au pierdut acum procesul? Cum mai au curaj să iasă să se exprime în spațiul public? Dar eu am încredere în statul român”, a mai spus luni Marcel Ciolacu.

Nicio reacție din partea conducerii PNL la acuzațiile lansate de Marcel Ciolacu

Cum era de așteptat, nu a venit nicio reacție de la conducerea PNL față de cele spuse de Marcel Ciolacu, în condițiile în care liberalii sunt îngroziți la gândul că social-democrații se vor opune până la capăt comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, scenariu catastrofal pentru PNL.

De asemenea, tăcerea lui Nicolae Ciucă, după ce Marcel Ciolacu l-a făcut hoț fără a-l nominaliza, indică poziția politică tot mai șubredă pe care acesta o are. Neștiind dacă va mai fi acceptat în guvernul rotativei, sau dacă i se va oferi șefia uneia dintre cele două camere, șeful liberalilor se face că nu aude acuzațiile grave lansate de Marcel Ciolacu, doar să nu îl înfurie pe președintele PSD. Este de altfel, în ton cu poziția generală pe care liberalii au adoptat-o de când a fost creată actuala coaliție.

Liberalii s-au predat în brațele PSD de fiecare dată când s-a pus problema creșterii poverilor fiscale iar acum sunt pe cale să renunțe și la ultima lor redută, cota unică, doar de teamă că social-democrații nu îi vor mai remorca la următoarele alegeri.

În 2020, timp de două luni, în plină pandemie, autoritățile din România au avut liber la achiziții fără licitație. Starea de urgență a adus cu ea și suspendarea pragului de 135.060 de lei (27.000 de euro) pentru servicii sau bunuri pe care instituțiile le puteau cumpăra fără licitație.

În aceste condiții, nu e de mirare că sunt sute de dosare penale pe care le-au deschis procurorii anticorupție pentru achizițiile din pandemie.

Nicolae Ciucă și Afacerea izoleta

Printre achizițiile controversate care s-au lăsat cu dosare se regăsește și cea făcută de actualul premier, Nicolae Ciucă, pe vremea când era ministru al Apărării.

El a semnat un document prin care MApN cumpăra 100 de izolete de la compania Stimpex SA, iar prețul total cu TVA a fost de aproape 2,5 milioane de lei. Zece dintre aceste izolete au fost donate Republicii Moldova.

Izoletele au fost cumpărate pentru transportul pacienților Covid la începutul pandemiei, dar în luna aprilie 2020 deja nu mai era nevoie de ele pentru transportul pacienților.

Nicoae Ciucă, actualul premier a acceptat cumpărarea a 90 de izolete din banii Ministerului Apărării. Unele nu au fost folosite niciodată. Dosarul care privește achiziția este in rem.

Virgil Popescu, citat ca martor în dosarul Romarm

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost audiat luna trecută la DNA ca martor în dosarul achizițiilor de măști sanitare și utilaje de producție a acestora.

Procurorii DNA vor să afle detalii legate de informațiile pe care Ministerul Economiei le avea în primăvara 2020 în legătură cu achiziția de măști și utilaje, achiziții care ar fi fost păguboase și ar fi dus la un prejudiciu de 2 milioane de euro.

Acele utilaje erau aproape inutilizabile, potrivit datelor existente până acum la dosar. În acest dosar sunt cercetați Victor Pițurcă, fiul acestuia și directorul Romarm, Gabriel Țuțu.