Marcel Ciolacu, despre problema deficitului: „Există o flexibilitate în acest moment de a veni cu un nou plan. Comisia va propune Consiliului această nouă renegociere” (VIDEO)

Marcel Ciolacu, despre problema deficitului: Există o flexibilitate în acest moment de a veni cu un nou plan. Comisia va propune Consiliului această nouă renegociere (VIDEO)
Sursa foto: Marcel Ciolacu / Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri seara, după discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene, că există o flexibilitate în ceea ce privește creșterea țintei de deficit, că va fi înaintată o propunere de renegociere către Consiliu, însă comisiile tehnice au rămas în continuare să discute despre acest aspect. Întrebat despre ce înseamnă această flexibilitate, Marcel Ciolacu a spus că este o regulă d ebază. Anul trecut, România s-a încadrat într-un deficit de 6,2% și nu se poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2% și nu se poate veni cu un deficit mai micșorat cu 0,5%.

„Comisiile tehnice și în acest moment au rămas să discute anumite aspecte, ele vor continua la nivel tehnic și săptămâna viitoare, în schimb am stabilit principiile.

Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord să creștem TVA peste 19%, un lucru care ar duce din nou la inflației și la o scădere de creștere economică. Dacă s-ar fi crescut cu un punct procentual ar fi adus la pachet o inflație de 0,5%. Am reușit să aducem inflația la o singură cifră. Numai așa putem crește puterea de cumpărare”.

Marcel Ciolacu a subliniat că reprezentanții Comisiei au înțeles nevoia de a flexibiliza ținta de deficit în contextul războiului din Ucraina:

„Comisia Europeană nu este cea care avizează o nouă încadrare în deficitul bugetar. Este evident că în urma eforturilor României de a susține Ucraian și Republica Moldova și este evident ca și țară de graniță că avem influențe negative, d ela asigurări, dobânzi pentru împrumuturi ăentru că suntem o țară cu un risc mai ridicat. Comisia a înțeles întreg acest context și este argumentul principal. România este într-un acord cu deficit excesiv după ce o anumită guvernare și un anumit prim-ministru a adus România la un deficit de 9,2%. Suntem singurul stat sub un acord cu Comisia Europeană.

Există o flexibilitate în acest moment de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României. Comisia în urma și a reformelor pe care le implementăm în țară, Comisia va propune Consiliului această nouă renegociere. Acesta este calendarul. Nimeni nu poate să spună în mod direct României. Dar am găsit o flexibilitate și o înțelegere a contextului întreg. Se mută lucrurile în zona tehnică”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)