Marcel Ciolacu, despre oprirea exporturilor de cereale: „Semințele le cumpără statul la prețul pieței și apoi le vinde fabricilor din România” (VIDEO)

Publicat: 07 04. 2022, 12:28
Actualizat: 07 04. 2022, 12:39
Foto: Marcel Ciolacu / Facebook

România ar putea opri exporturile de cereale și ar urma să înceapă cu floarea soarelui. Cel puțin așa susține președintele PSD, Marcel Ciolacu. Liderul social democraților spune că a și discutat cu premierul pe această temă și se așteaptă o decizie în coaliție.

Pe de altă parte, specialiștii în economie spun că este o decizie politică sensibilă, deși România are un surplus de cereale care ar putea fi vândut pe piață cu prețuri extrem de bune, deoarece prețurile sunt în creștere.

Marcel Ciolacu susține oprirea exporturilor de cereale

Liderul PSD este de părere că România ar trebui să oprească exporturile de cereale, iar floarea – soarelui este pe listă. Marcel Ciolacu este de părere că agricultorii nu pot rămâne cu produsele nevândute.

„Am avut o discuție cu premierul și eu îmi asum ca la floarea-soarelui să oprim exportul. Vom mări rezervele statului și la grâne și la cartofi. Nu putem lăsa producătorii cu produsele nevândute. Semințele le cumpără statul la prețul pieței și apoi le vinde făbricilor din România.

Este zona în care Ucraina trimitea cele mai multe produse. România este grânarul Europei. Vom veni cu scheme de ajutor pentru sectorul de procesare. Am mers punctul pe agricultură”, a declarat Marcel Ciolacu.

Analiștii economici nu sunt de aceeași părere

Pe de altă parte, analiștii economici nu susțin decizia liderului PSD, pe care o numesc „sensibilă”.

În același timp, acest excedent poate să fie interpretat ca o rezervă strategică pentru o perioadă în care nu știm ce se întâmplă. Deci Guvernul trebuie să decidă și după părerea mea, dacă decide să oprească exportul este o decizie bună”, a explicat Mircea Coșea.

Economia numește perioada în care ne aflăm în acest moment drept ”economie de război”. O perioadă în care, Guvernul are ca principală obligație asigurarea aprovizionării a populației cu hrană, mai spun specialiștii în economie.

Deci această categorie de produs va fi la categoria hrană, uleiul. Trebuie să ne gândim foarte bine ce se întâmplă în producția anului acesta, o producție prognozată a fi foarte slabă pentru că e secetă cum nu am mai avut de foarte mult timp”, a mai precizat profesorul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.