Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat, luni, că avem inflație mare din cauza prețurilor la energie. Acesta a mai afirmat că dacă am fi avut o reglementare în domeniu, în loc de compensații, efectele s-ar fi produs imediat și poate n-am mai fi avut o inflație așa mare.
„Avem un pachet ”Susținem Românai” în implementare și căutăm soluții să venim și cu alte măsuri în perioada următoare. Cred că cel mai bine e să ne terminăm discuțiile și să avem toate cifrele din Guvern, apoi vom lua decizia politică. Mai mult ca sigur vom anunța apoi”, a susținut Ciolacu.
Despre inflație, acesta a spus: „E influențată în continuare de prețul de la energie, că nu au reușit companiile să închidă toate compensările. E posibil ca dacă Ministerul Energiei închide acest capitol cu compensările, inflația să mai scadă. (E posibil să mai scadă) în funcție de cât de bine se descurcă Ministerul Energiei. E record în toată Europa. Gândiți-vă, dacă nu s-ar fi luat aceste măsuri, unde s-ar fi ajuns?”.
„Sunt mai multe măsuri fiscale care cred că ar trebui să le luăm și să le prezentă până în 1 iunie. Codul Fiscal trebuie modificat cu 6 luni înainte, ca viitorul buget să-l construim pe măsurile luate la 1 iunie, cu efect la 1 ianuarie.
Rămân la părerea că în zona prețurilor la energie ar fi trebuit venit cu o reglementare și ar fi avut efecte imediate. Compensarea a creat un decalaj pâne se văd efectele. Cu reglementarea, efectele ar fi fost de a doua zi și poate n-am fi ajuns la această inflație”, a mai susținut Marcel Ciolacu.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 13,76% în aprilie.
„Avem din iulie 2021 o creştere extrem de rapidă a preţurilor, fapt ce reflectă un şoc puternic sau un fenomen de criză, înseamnă o creştere într-o perioadă scurtă, bineînţeles că reflectă un fenomen advers cu totul şi cu totul deosebit. În spatele acestei creşteri a preţurilor, ca şi din mai toate ţările europene, e o creştere a costurilor de producţie şi, în special, a preţurilor la energie”, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Acesta a susținut că trebuie să ne păstrăm calmi, căci exagerările nu ne ajută. Și ne-a recomandat ceaiul de tei.
Banca Națională a României se așteaptă ca rata anuală a inflaţiei IPC să crească până în luna iunie, când ar urma să atingă un maximum de 14,2%.