Ciolacu cere daune „fără precedent” pentru tezaurul dacic furat. Guvernul va oferi o recompensă pentru recuperarea bunurilor (VIDEO)

Ciolacu cere daune „fără precedent” pentru tezaurul dacic furat. Guvernul va oferi o recompensă pentru recuperarea bunurilor (VIDEO)
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu a făcut o serie de declarații, în debutul ședinței de guvern, cu referire la furtul tezaurului dacic, de la muzeul din Olanda. În primul rând, premierul a afirmat că România va cere daune fără precedent de la autoritățile olandeze.

Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Justiției să analizeze contractul încheiat cu muzeul din Olanda cu privire la transferul și expunerea tezaurului dacic. El a spus că România va cere daune fără precedent pentru piesele furate.

„Sunt revoltat că obiecte inestimabile din tezaurul României au fost furate dintr-un muzeu din Olanda unde nu existau agenţi de pază! Nu putem accepta aşa ceva. Dacă asta s-ar fi întâmplat în România, eram făcuţi praf, și românii și România și statul român, în mod firesc! Îi cer ministrului Justiţiei să analizeze cu cei mai buni experţi contractul cu muzeul olandez şi să cerem daune fără precedent”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în preambul ședinței de guvern.

Premierul a continuat, arătând că a transmis un mesaj autorităților olandeze în care a subliniat importanța, pentru România, a prinderii autorilor furtului și a recuperării pieselor dispărute. Ciolacu a spus că întreaga responsabilitate pentru acest incident aparține statului olandez. Totodată i-a recomandat ministrului de Interne să transmită că România se poate implica în anchetă.

„Am transmis autorităilor olandeze un mesaj ferm că pentru noi este vital ca ancheta să ducă la prinderea infractorilor și la recuperaraea comorilor dacice. Statul olandez are toată răspunderea acestei situaţii. Vrem și putem ajuta cu investigatori români. Ministerul de Interne și ministrul Predoiu sunt pregătiți”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu vrea măsuri dure, inclusiv demiteri

Premierul a mai declarat că vrea măsuri dure după acest incident. El a spus că i-a cerut ministrului Culturii, Natalia Intotero să găsească responsabilii și, dacă este cazul să dispună demiteri.

„I-am cerut ministrului culturii să ia, chiar de astăzi, măsuri dure, inclusiv demiteri, dacă e cazul, în cadrul instituțiilor responsabile de acest contract. Opinia publică este îndreptățită să aștepte așa ceva”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Șeful Guvernului a precizat că vor fi analizate și avizele care au stat la baza tranferului tezaurului dacic la muzeul olandez. Deși nu a nominalizat-o direct, a făcut referire la fosta ministră, Raluca Turcan. Aceasta a fost acuzată că nu a respectat reglementările în vigoare și nu a inițiat un proiect de hotărâre de guvern, prevăzut de lege, în astfel de cazuri.

„Voi avea şi un raport al Corpului de Control al prim-ministrului privind avizele date anul trecut la Ministerul Culturii pentru a scoate din ţară tezaurul dacic. Le voi înainta procurorilor pentru ca vinovaţii să răspundă. Aştept şi un set de măsuri pentru viitor pentru a ne proteja bunurile din patrimoniul naţional. Obiecte atât de valoroase nu pot fi scoase din ţară oricând vrea un muzeu regional european”, a mai transmis premierul.

Ciolacu vrea să apeleze la recuperatori

Premierul a mai declarat în debutul ședinței de guvern că ia în considerare și angajarea unor firme specializate în recuperarea obiectelor de artă furată. În funcție de mersul anchetei, el a precizat că ar putea fi oferită și o recompensă.

„Trebuie să facem tot ce depinde de noi să mărim şansele găsirii lor. În funcţie de cooperarea cu autorităţile olandeze, nu exclud nici să apelăm la firme internaţionale specializate în recuperarea obiectelor de artă furate. Şi nici să anunţăm o recompensă pe măsura valorii uriaşe pe care aceste obiecte o au pentru poporul român şi identitatea noastră naţională”, a mai afirmat premierul.

Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol, cu privire la furtul tezaurului dacic. Incidentul s-a petrecut sâmbătă dimineață, la Muzeul Drents, din Assen (Ţările de Jos), unde era găzduită o expoziţie.

Hoții au aruncat în aer un perete și au furat Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări din aur de la Sarmizegetusa Regia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`