Marcel Ciolacu a negociat un eșec pentru România în Comisia Europeană

Publicat: 17 09. 2024, 13:17
Foto: Dan Barna / Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a promis multe, dar a livrat un eșec pentru România în noua Comisie Europeană von der Leyen II. În ciuda declarațiilor pompoase despre negocieri și influența țării noastre la nivel european, România primește un portofoliu fără putere reală: Educație, Locuri de muncă și Drepturi Sociale, domenii în care Uniunea Europeană nu are pârghii concrete de acțiune.

Marcel Ciolacu ne-a vorbit timp de câteva luni de portofolii importante, despre economie și piață internă, dar rezultatul este cel pe care-l vedem cu toții astăzi: un portofoliu din coada clasamentului ca importanță, fără impact real. Portofoliul primit de România este unul de consolare, oferit mai degrabă pe criterii geografice și de populație, și nu pentru merite diplomatice.

Dan Barna, europarlamentar și vicepreședinte ALDE, critică dur Guvernul Ciolacu: „Marcel Ciolacu a eșuat. Am ajuns să gestionăm un portofoliu fără greutate, fără influență. E un premiu de consolare. Oricât ar încerca Marcel Ciolacu să îmbrace înfrângerea dintr-o negociere în victorie, anunțul doamnei von der Leyen de astăzi arată câtă putere are Guvernul PSD-PNL în politica europeană și de câtă apreciere se bucură (sau mai degrabă nu se bucură)”.

Europarlamentarul USR Vlad Voiculescu spune că Roxanei Mînzatu nu i-a fost încredințat un portofoliu economic mare, așa cum se lăudau domnul Ciolacu și PSD. „I-a fost încredințat, culmea, portofoliul cu domeniile la care România stă cel mai prost. Practic, dacă va face treabă bună, ceea ce îi doresc în mod sincer, doamna Mînzatu va reuși exact ceea ce domnul Ciolacu și PSD nu au reușit – și de fapt nici nu s-au străduit – în ultimii 30 de ani în România”, susține Vlad Voiculescu.

Iulian Bulai, deputat și lider de grup ALDE în Consiliul Europei: „Marcel Ciolacu a arătat încă o dată că nu este respectat în Europa. A adus României un portofoliu slab, fără atribuții clare. Voi pune întrebări în Comisia pentru afaceri europene pentru a înțelege cum s-au desfășurat aceste negocieri și de ce România a fost marginalizată. Ciolacu trebuie să răspundă pentru acest eșec”.

Material susținut de USR