Marcel Boloș: România nu poate lua bani din PNRR fără reforma pensiilor sau cea a salarizării bugetare

Publicat: 30 06. 2023, 13:25
Sursa Foto: Facebook / Marcel Boloș

Marcel Boloş (PNL), ministrul Finanțelor, a susținut, vineri, că România nu poate lua bani din PNRR fără să facă patru reforme importante: reforma pensiilor speciale, cea a sistemului public de pensii, cea privind guvernanţa companiilor de stat şi cea a salarizării bugetare.

Boloș, despre situația economică a României

Ministrul Finanțelor a admis că execuţia bugetară după primele cinci luni ale anului arată un deficit de 2,33% din PIB, adică 37 miliarde de lei. Totodată, a amintit că România e singura țară din UE în procedură de deficit excesiv după ce, în 2020, a depășit plafonul de 3% din PIB prevăzut de Pactul de stabilitate şi creştere.

„Iar de aici posibilitatea să pierdem bani europeni ce ne sunt alocaţi nu e un miraj. Acesta este punctul de plecare, care înseamnă riscuri pentru stabilitatea noastră fiscală, credibilitatea şi sănătatea generală a economiei”, a scris Marcel Boloș, vineri, pe Facebook.

Boloș, despre reformele ce trebuie implementate

Reformele structurale sunt esenţiale. România trebuie să urmărească activ reforme în diverse sectoare, inclusiv pe piaţa muncii, administraţia publică şi întreprinderile de stat. Aici avem reforma pensiilor speciale, reforma sistemului public de pensii, reforma privind guvernanţa companiilor de stat şi reforma salarizării bugetare, fără de care nu putem lua bani din PNRR”, a mai scris Marcel Boloș.

Acesta a mai susținut că dacă ne putem consolida credibilitatea în UE, vom avea sprijin financiar suplimentar şi noi oportunităţi de investiţii.

„Trebuie să ne concentrăm pe crearea unui mediu de afaceri favorabil, încurajarea inovaţiei şi antreprenoriatului şi atragerea investiţiilor atât interne, cât şi străine. Mai mult, gestionarea eficientă a datoriei publice este crucială în abordarea deficitului excesiv. Este nevoie de practici prudente de gestionare a datoriilor, cum ar fi optimizarea costurilor îndatorării, diversificarea surselor de finanţare şi extinderea scadenţelor datoriilor”, a mai scris ministrul Finanțelor.