Marcel Boloş, ministrul PNL al Finanțelor, a promis, luni, că Guvernul nu va crește taxele și impozitele anul viitor. Acesta a mai precizat că deficitul bugetar în 2024 va fi „în jur de 5%”. Bani în plus la buget ar urma să vină prin implementarea unor noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale.
Cât despre creşterea salariului minim, Marcel Boloş a spus că este decizia coaliţiei: „Nu poţi merge cu creşteri de salarii minime una după cealaltă. Am avut o creştere în octombrie de 3.300 lei, trebuie să lăsăm să nu bulversăm mediul de afaceri”. Amintim că, tot luni, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a susținut că va exista o majorare a salariului minim în anul 2024.
„Noi încercăm să introducem trei lucruri: primul este cel legat de majorarea pedepselor pentru ceea ce înseamnă infracţiunile economico-financiare şi, sigur, o componentă importantă, aşa cum şi Uniunea Europeană face, este cea legată de TVA.
Deci sancţiunile pentru cei care săvârşesc fapte de natură infracţională în domeniul TVA vor fi foarte dure, pe modelul celor din Uniunea Europeană”, a declarat Marcel Boloș, potrivit Agerpres.
O altă măsură va fi legată de utilizarea sistemelor informatice: chiar de la 1 ianuarie 2024 intră în vigoare factura electronică pentru tot mediul de afaceri. De asemenea, 1 iulie este data pentru decontul de TVA precompletat. Urmează apoi „raportarea informaţiilor contabile în declaraţia 406, pentru cei care cunosc, de la 1 iulie va fi termen devansat”.
„Şi trei: separarea competenţelor organelor abilitate de lege, astfel încât de marea evaziune să se ocupe organele competente pe care România le are şi, sigur, apoi cauzele care sunt mai mici să rămână la mecanismele actuale. Toate acestea sunt demersuri pentru ca să avem o mai bună fundamentare a veniturilor”, a continuat Boloș.
Ministrul a spus apoi că vor fi adoptate „mai multe măsuri care să ducă la îmbunătăţirea veniturilor”.
În ce privește accizele la carburanți, Marcel Boloș a spus nu va exista o majorare a acestora, ci o actualizare, conform legii, cu indicele preţului de consum: „Aici, pentru consumatori am încercat să gândim un mecanism pe care o să-l vedeţi în Ordonanţa ‘trenuleţ’ de introducere eşalonată, dar nu este vorba de nicio creştere de accize, să nu panicăm oamenii, ci este vorba de aplicare a unor prevederi legale existente în legislaţie”.
„Avem 27% venituri fiscale din PIB şi avem un sistem de cheltuieli publice care nu este dat peste cap faţă de media europeană. Suntem pe un sistem de cheltuieli publice moderat, până când vom ajunge să ajustăm acest procent este cale lungă. Cert este că pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe. Deficitul va fi în jur de 5%”, a mai declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.