Marcel Boloș: Menținem cota unică și nu majorăm TVA / Gap-ul la TVA, impozit pe venit și contribuții sociale trece de 100 de miliarde de lei

Publicat: 24 07. 2024, 16:16
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL. Sursa foto: Marcel Boloș / Facebook

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a dat asigurări, miercuri, că nu vor majora taxa pe valoarea adăugată (TVA) și nici nu vor renunța la cota unică. Boloș a punctat că nici „nu s-a pus problema impozitării progresive”.

Boloș promite că nu crește TVA și nu se introduce impozitarea progresivă

Partea care ține de impozite și taxe și care frământă multă lume are câteva linii roșii pe care coaliția de guvenare și le-a asumat. Prima este cota unică de impozit pe venit și respectarea ei în aplicare cu strictețe. A doua este aceea că nu se majorează taxa pe valoare adăugată.

Din punctul acesta de vedere, cel puțin la nivelul celor două reguli există consens la nivelul coaliției de guvernare”, a declarat Marcel Boloș la Digi24, potrivit Economedia.

Ce probleme are de rezolvat Guvernul, potrivit ministrului Boloș

Pe de altă parte, Marcel Boloș a admis că Guvernul are anumite probleme de rezolvat precum gap-ul la TVA, impozit pe venit și contribuții sociale, care trece de 100 de miliarde lei.

„În PNRR avem o reformă fiscală și acolo avem două obiective mari: unul este acela de a reduce gap-ul de TVA cu câte 5 puncte procentuale. Avem 35% gap de TVA, pe 3 ani înseamnă o reducere de 15% care ar însemna venituri suplimentare la buget.

Mai avem gap-uri și la alte impozite și taxe. De exemplu gap-ul la contribuțiile sociale. În anul 2022 gap-ul la contribuțiile sociale a fost undeva în jur de 52 de miliarde de lei. Înseamnă muncă nedeclarată și la negru care produce prejudicii la bugetul de stat.

Avem gap și la impozitul pe venit de 19 miliarde lei.

În total sunt peste 100 de miliarde lei, o sumă consistentă pentru care trebuie să gândim mecanisme, ca prin mai bună colectare, prin module antifraudă, toate acestea ar trebui să aducă bani și o îmbunătățire a colectării”, a mai explicat ministrul Finanțelor, potrivit Economedia.