Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația

Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
Sursa foto: Marcel Boloș / Facebook

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a declarat, vineri, că deficitul bugetar s-a adâncit pentru că au fost majorate salariile mai multor categorii de bugetari și pentru că a crescut ritmul investițiilor. Totodată, acesta a explicat paradoxul faptului că, deși bugetul statului încasează mai mulți bani, deficitul e și el mai mare.

Boloș: Și măririle de salarii au generat nevoia de a avea o rectificare bugetară

„Suntem în acord cu previziunea pe care a făcut-o Comisia Europeană, atunci când a publicat rezultatele de primăvară ale previziunilor pe care le face de două ori pe an, și acum, această revizuire de deficit bugetar, de la 5% la 6,9% era necesară în contextul în care au fost luate o serie de măsuri în contextul acestui an, cu privire la drepturile salariale pentru ceea ce a însemnat Sănătatea, dar și funcționarii publici, aparărea națională și ordinea publică.

Toate acestea au venit pe fondul grevelor și protestelor, pe bună dreptate, ale oamenilor care au solicitat aceste măriri de salarii. Onorându-le, a apărut nevoia aceasta de a rectifica bugetul. Era de așteptat să avem o astfel de rectificare bugetară”, a declarat Marcel Boloș, la Digi24, punctând apoi că mulți bani se duc și în investiții.

De unde vin banii la buget

Ministrul a afirmat apoi că a crescut deficitul bugetar, dar există și o creștere a veniturilor la buget. Aceasta din urmă vine dintr-o mai bună colectare, dar și din amnistia fiscală ce va genera „un grad bun de încasare”. Boloș a mai spus că avem încasări „bune” și din contribuțiile sociale.

„Sigur, că aici apare destul de ciudat. Pe de o parte, o mai bună colectare a veniturilor bugetare, pe de altă parte suplimentare a veniturilor din amnisita fiscală, dar în același timp o creștere a procentului de deficit bugetar.

Faptul că am reușit o rectificare bugetară, care este o combinație între creșterea procentului de dficit bugetar pe de o parte, și pe de altă parte o creștere a nivelului veniturilor bugetare, poate este o premieră greu de înțeles pentru unii, însă este una care ajută foarte mult sustenabilitatea finanțelor publice ale României”, a mai afirmat Marcel Boloș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare