Marcel Boloș, despre problema deficitului: „Ultima execuție bugetară arată un nivel record al investițiilor”

Publicat: 22 09. 2024, 22:19
Actualizat: 22 09. 2024, 23:02
Sursa foto: Marcel Boloș / Facebook

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a explicat duminică seara într-o intervenție pentru B1 TV că problema deficitului României vine pe fondul unor investiții record în infrastructură:

“Ultima execuție bugetară pe care o avem la data de 31 august 2024 arată un nivel record al investițiilor pe care le-a realizat Guvernul României și desigur aceste investiții importante pentru dezvoltarea României vin din Politica de coeziune, din implementarea proiectelor de infrastructură, atât cele din domneiul transporturilor, dar și cele care privesc modernizarea școlilor, modernizarea spitalelor și desigur avem investiții și reforme importante care vin din PNRR, unde după cum se cunoaște avem o sumă alocată de peste 29 de miliarde de euro”.

Ministrul Finanțelor a mai spus că nivelul cofinanțărilor este extrem de ridicat încât toate aceste cheltuieli se văd în contul de execuție bugetară.

“Desigur că am avut și cheltuielile de personal și majorările salariale. Să ne aducem aminte de majorarea salarială care a venit pe fondul grevelor din sistemul public de învățământ. Apoi protestele care au avut loc în sistemul public de sănătate și ulterior din toate celelalte categorii din sectorul public, de la Apărarea Națională, Ordinea Publică sunt beneficiare ale majorărilor salariale. Este ca un fel de avans care s-a dat la noua lege a salarizării unice și acestea mai apoi nefiind bugetate de la începutul anului se văd acum în contul de execuție bugetară.

Una peste alta discutăm la sfârșitul lunii august de un deficit bugetar de 4,53% din PIB, de 80 de miliarde de lei, iar dacă ne referim doar la nivelul investițiilor, de 67 de miliarde de lei, observăm că o parte destul de puțină s-a dus pe cheltuieli curente, 13 miliarde de lei s-au dus pentru cheltuielile de personal și cele care privesc funcționarea serviciilor statului român”.

Marcel Boloș a precizat că România nu este singura țară din UE care se confruntă cu astfel de probleme și care au un nivel al datoriei publice mult mai mare:

“Să ne aducem aminte că Italia are în jur de 121% din PIB datoria publică și că de abia face față la plata serviciului datoriei și la plata dobânzilor. Franța își estimează un deficit bugetar de 5,6% la sfârșitul acestui an, deci pentru Franța un astfel de nivel al deficitului este extraordinar de ridicat”.