Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat marți, pentru B1 TV, că amendamentele aduse azi de PNL, PSD și UDMR la proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, proiect pe care tot Guvernul l-a trimis în Parlament, reprezintă un prim pas de apreciat. Totuși, ministrul nu exclude ca reprezentanții Comisiei Europene să formuleze noi observații față de acest poriect și să fie nevoie de noi modificări.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
„Eu cred că e un prim pas care a avut loc în privința reformei grele pe care o avem de dus la bun sfârșit, pentru că acest prim pas, cel puțin la nivel de acord al coaliției, presupune ce înseamnă trecerea la normalitate în acest domeniu, când știm bine că pensiile speciale în plată uneori depășeau salariul pe care l-au avut beneficiarii, când știm că au fost situații când în ultima lună de salariu, când se aplica procentul pentru calculul pensiei speciale, se cumulau sporuri… toate acestea fac parte din această trecere la normalitate.
Verdictul final pentru ce înseamnă aprobarea legii și validarea ei ca jalon de către Comisia Europeană va fi dat de simulările pe care ni le cere Comisia. Într-adevăr, dacă impactul acestor măsuri asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile speciale (nu e suficient de mare), e posibil să avem în continuare observații.
Sunt două criterii fundamnetale de analiză pe care le urmărește Comisia. Primul ține de sustenabilitate, să ne asigurăm că volumul de chetuieli pe care le generează legea aprobată de Parlament va fi suportabil pe termen lung din resursele buegtare pe care le avem. Aici intervine acest impact semnificativ pe care-l tot solicită Comisia. Cheltuielile cu pensiile speciale nu sunt puține., Anual avem peste 12 miliarde de lei cu această categorie de cheltuieli”, a declarat Boloș.
Întrebat la cât ar trebui să ajungem cu ponderea acestor cheltuieli pentru a considera că sunt acceptabile, acesta a răspuns: „E foarte greu de spus așa un procent care ar fi satisfăcător pentru Comisie, că analiza de sustenabilitate se face pe o perioadă mai lungă de timp. În opinia Comisiei poate să însemne și până la jumătate din ponderea pe care o dețin în PIB”.
„Cred că primul lucru pe care trebuie să-l asigurăm noi ține de contributivitate. Aici avem o problemă pe care va trebui s-o justificăm destul de bine la Comisie”, a continuat ministrul, precizând că o problemă e că un pensionar special încasează 65-85% din salariul pe care-l avea, iar un pensionar normal doar 45% din salariul pe care-l avea.
Marcel Boloș a susținut apoi că o reformă ține și de baza de calcul: „În sistemul de pensii speciale, la baza de calcul avem și ultimele șase luni din ultimii cinci ani de activitate sau ultima lună din activitate, deci o eterogenitate din punct de vedere al bazelor de calcul, pe când în sistemul de pensii general avem baza de calcul și luarea în considerare a întregului venit pe întreaga perioadă de activitate”.
„E un lucru chiar bun că am făcut acest pas pentru ce înseamnă criterul de sustenabilitate și aducerea la normalitate a reglementărilor care erau eterogene. Sigur, dacă Comisia nu va fi mulțumită de impactul pe care-l generează modificările discutate azi, atunci urmează acest criteriu de contributivitate și de aliniere a sistemelor de pensii general cu cel de pensii speciale…
Probabil, dacă va fi cazul și dacă observațiile Comisiei și simulările vor duce la observații formulate de Comsie, probabil vom ajunge la posibilele alinieri ale ratei de înlocuire a veniturilor și a bazei de calcul”, a continuat Boloș.