Marcel Boloș, despre implementarea PNRR: Avem suficiente probleme și riscuri care țin de blocarea proiectelor. Specialiștii nu se formează peste noapte. Suntem într-un proces de recrutare continuă (VIDEO)

Marcel Boloș, despre implementarea PNRR: Avem suficiente probleme și riscuri care țin de blocarea proiectelor. Specialiștii nu se formează peste noapte. Suntem într-un proces de recrutare continuă (VIDEO)
Marcel Boloş (PNL), ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Sursă foto: Guvernul României / Facebook

Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a declarat duminică, pentru B1 TV, că trebuie profitat de renegocierea PNRR pentru a fi introduse investițiile în irigații, atât de necesare în asigurarea securității alimentare.

Boloș a mai susținut că sunt ceva probleme cu implementarea Planului, în sensul că nu avem destui specialiști în fonduri europene. O problemă a fost până acum și faptul că România a tot schimbat miniștrii, fapt ce a făcut mai dificile negocierile la nivelul UE.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Selectiv”, moderată de Dan Bucura pe B1 TV.

Boloș, despre renegocierea și implementarea PNRR

„Spania, Grecia, Italia, Portugalia au în PNRR aceste investiții cruciale pentru dezvoltarea acestor sectoare cu impact pe securitatea alimentară a României și a statelor UE. Din păcate, Politica de coeziune și Politica agricolă au resursele foarte limitate și mare parte din bani, mai ales pentru politica agricolă, pleacă la subvențiile agricultorilor.

Partea de investiții în irigații și partea de depozitare, procesare, industrie agro-alimentară, unde avem un potențial uriaș, acestea au fost lăsate deoparte din perspectiva alocărilor de fonduri și e un moment crucial pentru România să poată să aibă în perioada care urmează, prin renegocierea PNRR, posibilitatea să repună în discuție investițiile acestea cruciale pentru securitatea agroalimentară”, a declarat ministrul.

Boloș a susținut că există o problemă de implementarea, PNRR în sensul că nu avem destui specialiști în fonduri europene: „În ce privește implementarea programelor opraționale, dar și a PNRR, avem suficiente probleme și riscuri care țin de blocarea proiectelor. Vă dau exemplul PNRR: primul pas a fost acela de operaționalizare a structurilor organizatorice, care a fost un lucru pe bune dreptate cerut de Autoritatea de Audit și Comisia Europeană. El a fost un început de drum destul de anevoios, iar specialiștii în fonduri nu se formează peste noapte. De asta suntem într-un proces de recrutare continuă de specialiști pe domeniul fondurilor europene și un specialist cu competențe depline se formează în 3 – 5 ani”.

Problema atipică a României în negocierile de la nivelul UE

Marcel Boloș a mai susțin că e foarte greu pentru România să negocieze dacă miniștrii se tot schimbă.

„Foarte mult îngreunează, suntem printre puținele țări din UE care au aceste tipuri de probleme în care miniștrii, fiind schimbați foarte des, când merg la reuniunea Consiliului de Miniștri, acolo activitățile și lobby-ul se fac deja pe subiecte și trebuie să-ți faci loc la masă într-un timp foarte scurt, să fii o voce auzită, credibilă, să influențezi deciziile la nivel european. De asta ar fi potrivit, fiind o perioadă de stabilitate politică pe termen lung, ca în aceste domenii strategice să avem continuitate”, a mai declarat Marcel Boloș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`