Marcel Boloş (PNL), ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, consideră necesare ”ajustările fiscale” deoarece „avem 24% din PIB venituri şi 40% din PIB cheltuieli”. Despre supraimpozitarea veniturilor mari ale bugetarilor, acesta a afirmat că discrepanța dintre salariile extrem de mari și „pătura care se luptă cu sărăcia te duce către aceste tipuri de decizii”. Boloș a mai susținut că introducerea unei taxe sau a unei supraimpozitări pentru companiile cu venituri foarte mari „pare justă” în perioadele de criză.
„A fost totdeauna o discuţie din acest punct de vedere şi există, într-adevăr, aceste venituri care devin uneori peste o limită de rezonabilitate şi este limpede că aici, fie că se discută despre supraimpozitarea acestor venituri peste nivelul de venit al preşedintelui României, fie că discutăm de orice altă formă de optimizare fiscală, este limpede că sistemul fiscal va suporta în următoarea perioadă, probabil, ajustări fiscale dintr-un considerent extrem de simplu: avem 24% din PIB venituri şi 40% din PIB cheltuieli. Acest decalaj între venituri şi cheltuieli nu poate să ducă pe termen lung la o politică bugetară corectă şi va adânci deficitul bugetar”, a declarat Marcel Boloş la Euronews România, potrivit News.ro.
Ministrul a mai susținut că există o discuție privind impozitarea mai consistentă a anumitor categorii de bugetari.
Ministrul a mai spus că introducerea unei aşa-numite taxe de solidaritate pentru companiile cu venituri foarte mari și, în general, măsurile de impozitare mai mare a celor cu venituri foarte ridicate „par juste” în perioadele de criză.
„E o perioadă de criză în care măsurile trebuie să se bazeze pe această justeţe, dacă vreţi, socială şi pe nevoile statului de intervenţie pentru aceste categorii sociale care sunt afectate de criză şi care vor şi mai grav afectate în viitor. Deci fie că-i spune taxă de solidaritate, fie că-i spune supraimpozitarea veniturilor care depăşesc acest prag de rezonabilitate sunt măsuri care pe perioade de criză par juste. Banii merg spre cheltuielile aceste sociale ale statului, dar nu numai educaţia şi învăţământul, pentru că există şi zona aceasta de cheltuieli care ţin de partea de cheltuieli cu pensiile, partea de cheltuieli ce ţin de zona salariilor bugetarilor care trebuie asigurate”, a mai spus Marcel Boloș, potrivit News.ro.