Marcel Boloş: 2024 nu e un moment potrivit pentru a discuta despre impozitul progresiv. E un an în care românii o duc destul de greu și au nevoie de sprijin (VIDEO)

Marcel Boloş: 2024 nu e un moment potrivit pentru a discuta despre impozitul progresiv. E un an în care românii o duc destul de greu și au nevoie de sprijin (VIDEO)
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Boloş, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a declarat, luni, că deficitul bugetar la finele lui 2023 ar putea fi sub 5,7%. Asta în condițiile în care, la întocmirea bugetului pentru anul trecut, guvernanții au prognozat un deficit de 4,4%.

Boloș a mai spus că 2024 nu e un an bun pentru a discuta despre impozitul progresiv, solicitat de mai multă vreme de PSD.

Ce a spus Boloș despre deficitul bugetar la final de 2023

„Deficitul bugetar estimat era de 5,9%, dar calculele ne arată că stăm mult mai bine – sub 5,7.

Dar aveţi răbdare, în conferinţa următoare o să prezint şi datele din contul de execuţie bugetară, că ne apropiem de final pe partea de regularizări, astfel încât să nu vă dau cifre care să bântuie după aceea”, a declarat ministrul Finanțelor.

Boloș nu vede acum oportună o discuție despre impozitul progresiv

Marcel Boloş a mai afirmat că anul acesta nu e „un moment potrivit pentru a discuta despre impozitul progresiv”.

„Impozitul progresiv poate fi introdus în anumite perioade, dar, fiindcă suntem într-o perioadă în care românii au nevoie de sprijin şi o duc destul de greu, nu cred că e un moment potrivit pentru a discuta despre impozitul progresiv. Dar acesta e punctul meu de vedere, ca profesor de finanţe. Mai departe, ce ţine de doctrinele partidelor… nu mă băgaţi, că nu intru în acest joc”, a spus Marcel Boloș.

Premierul Ciolacu (PSD) vrea introducerea impozitului progresiv

Amintim că, în luna noiembrie a anului trecut, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că România trebuie să facă o reformă fiscală: „Va trebui să hotărâm pe o perioadă medie care e soluția cea mai bună: vom menține cota unică – dar să fie cotă unică, fără excepții, pe cota de 16% – sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante”.

Totuși, în ultimii ani, Ciolacu s-a exprimat de mai multe ori public pentru introducerea impozitului progresiv.

„Nu vă ascund că eu sunt unul dintre susținătorii impozitării progresive”, spunea liderul PSD, în octombrie anul trecut.

Ciolacu a afirmat de mai multe ori că Rusia mai are cotă unică: „Dacă vrem să ne comparăm cu Rusia, rămânem cu această taxă unică. Dacă vrem să ne comparăm cu Europa, vedem ca 99% din ţările din Europa au impozitare progresivă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`